Tromboz gelişen multipl miyelom hastalarında risk faktörlerinin araştırılması
Investigation of risk factors in patients with multiple myelom with developing thrombosis
  1. Tez No: 788352
  2. Yazar: YİĞİTHAN GÖRMEZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMİŞ HİLMİ ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Hematoloji, Hematology
  6. Anahtar Kelimeler: Multipl Miyelom, tromboz, risk faktörleri, RMC-I skoru, Multiple Myeloma, thrombosis, risk factors, RMC-I score
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde Multipl Miyelom (MM) tanısı ile takip edilen ve tromboz gelişen hastalarda risk faktörlerinin araştırılmasını amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmamızda 2012-2022 yılları arasında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Kliniği'nde MM tanısı alan hastaların demografik verileri, laboratuvar değerleri ve görüntüleme sonuçları incelenerek tromboz gelişimi olan hastalar ile tromboz gelişimi olmayan hastalar karşılaştırıldı. Bulgular: Çalışmamıza MM tanısı olan ve tromboz gelişen 22 hasta ile tromboz gelişmeyen 56 kontrol hastası dahil edildi. MM tanısı alan hastaların %60,26'sı erkek, %39,74'ü kadın idi. Venöz tromboembolizm (VTE) gelişen hastaların %63,63'ü 65 yaş altı, %36,37'si 65 yaş ve üstü olduğu saptandı. Hastaların paraprotein tiplerinin %71,79'unun IgG, %21,79'unun IgA, %5,12'sinin hafif zincir ve %1,28'inin IgM şeklinde olduğu görüldü. Hastaların %58,97'sinin (n=46) evre I, %19,23'ünün (n=15) evre II ve %21,79'unun (n=17) evre III olduğu saptandı. Hastaların %51,28'inin eşlik eden en az bir komorbid hastalık öyküsü mevcut idi ve komorbid hastalığı mevcut olan hastalarda VTE gelişimi anlamlı bulundu (p=0,008). Hastaların %10,26'sının özgeçmişinde VTE öyküsü görülmüş olup hastalarda daha önce VTE öyküsü bulunmasının tanı sonrası VTE gelişimini etkileyen bir faktör olduğu saptandı (p 25 kg/m2 olması, RMC-I skoruna göre frajilite ve tek başına IMiD tedavisi alınmasının VTE gelişimi için risk faktörü olduğu saptandı.
Özet (Çeviri)
Objective: In this study, we aimed to investigate the risk factors in patients who developed thrombosis and were followed up with the diagnosis of Multiple Myeloma (MM) in the Hematology Clinic of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital. Materials and methods: In our study, demographic data, laboratory values and imaging results of patients diagnosed with MM in the Hematology Clinic of Ondokuz Mayıs University Medical Faculty Hospital between 2012 and 2022 were compared, and patients with thrombosis and those without thrombosis were compared. Results: Twenty-two patients with MM who developed thrombosis and 56 control patients who did not develop thrombosis were included in our study. Of the patients diagnosed with MM, 60.26% were male and 39.74% were female. It was determined that 63.63% of the patients who developed venous thromboembolism (VTE) were under 65 years of age, and 36.37% were 65 years and older. It was observed that 71.79% of the patients' paraprotein types were IgG, 21.79% IgA, 5.12% light chain and 1.28% IgM. It was determined that 58.97% (n=46) of the patients were stage I, 19.23% (n=15) were stage II, and 21.79% (n=17) were stage III. 51.28% of the patients had a history of at least one comorbid disease, and the development of VTE was found to be significant in patients with comorbid disease (p=0.008). A history of VTE was seen in the history of 10.26% of the patients, and it was determined that the previous history of VTE was a factor affecting the development of VTE after diagnosis (p 25 kg/m2, fragility according to RMC-I score, and taking IMiD alone were found to be risk factors for the development of VTE in patients with MM.