Rat eksremite iskemi - reperfüzyon modelinde lokal organ ve akut akciğer hasarında antitrombin III'ün etkinliği
The effect of antithrombin III on local organ and acute lung injury in a rat extremity ischemia-reperfusion model
  1. Tez No: 131832
  2. Yazar: LEYLA SADAN DURU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERMİN ÖZTEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İskemi, reperfüzyon hasarı, alt ekstremite, Antitrombin III, Ischemia, reperfusion injury, lower extremity, Antithrombin III
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Alt ekstremitenin akut iskemisi; emboli, akut aterosklerotik tromboz, travmatik veya iyatrojenik arteriyel hasar ve rekonstrüktif arteriyel cerrahi sırasındaki arteriyel klempaj nedeniyle sıkça ortaya çıkabilen klinik bir durumdur. İskemik ekstremitenin reperfüzyonu, multipl organ disfonksiyonuna kadar gidebilen sistemik komplikasyonlara neden olabilmektedir. İskelet kası iskemi-reperfüzyonu (İ/R)'nda farklı fızyopatolojik mekanizmalar rol oynadığından, çeşitli tedavi alternatifleri geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu nedenle, antitrombotik bir ajan olan Antitrombin III (AT III)'ün İ/R hasarı ile sepsis ve endotoksemiyle ilişkili dissemine intravasküler koagülasyonu önleyici özelliği ve antiinflamatuvar etkinliği dikkate alınarak tasarlanan bu çalışmada, ratlarda bilateral alt ekstremite İ/R modelinde, lokal ve uzak organ hasarı üzerine AT IIFün terapötik etkinliğinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmada kullanılan 1 50-200 gr ağırlığındaki Wistar ratları üç gruba ayrılmıştır: Grup 1, sadece anestezi uygulanan kontrol grubu ( n=3 ); Grup 2, üç saat süreli iskemi ve iki saat reperfüzyon uygulanan İ/R grubu ( n=7 ); Grup 3, iskemiden 30 dakika önce intravenöz (İV) 250 İU/kg AT III uygulanan ve İ/R oluşturulan İ/R+AT III grubu ( n=6 ). İskemi modeli, deneklerin arka bacaklarına bilateral olarak kasık bölgesinden sarılan turnike ile basınç uygulaması sonucu gerçekleştirilmiştir. Reperfüzyon ise, turnikenin açılması ile sağlanmıştır. İki saat süren reperfüzyon sonunda midazolam+fentanil anestezisi altında sternotomi ile kan ve doku örnekleri alınmıştır.Serumda tümör nekrozis faktör-a (TNF-a) ve 6-keto-prostaglandin Fıa (6-keto-PG Fi a) düzeyi ile akciğer ve kas dokusunda miyeloperoksidaz (MPO) akti vitesi değerlendirilmiştir. Ayrıca, akciğer ve kas dokuları histopatolojik (histolojik akciğer hasarlarıma skoru, akciğer ve kastaki nötrofıl sayısı) olarak da incelenmiştir. Serum TNF-a ile 6-keto-PG Fıa düzeyleri ve akciğer-kas MPO aktivitesi yönünden gruplar arasında istatistiksel bir fark saptanmamıştır. Histopatolojik değerlendirmede ise, histolojik akciğer hasarlanma skoru ve kas nötrofil sayılan yönünden gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmazken, akciğer nötrofıl sayısının İ/R+AT III grubunda anlamlı düzeyde azaldığı belirlenmiştir (p=0.01). Sonuç olarak, ratlarda bilateral alt ekstremite İ/R modelinde 250 İU/kg dozda uygulanan AT IIP ün, ekstremite İ/R'na sekonder olarak gelişen akciğer nötrofil sekestrasyonunu önlediği veya azalttığı kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of Antithrombin III on local organ and acute lung injury in a rat extremity ischemia-reperfusion model SUMMARY Acute ischemia of the lower limb is a common clinical event that may be caused by embolism, acute atherosclerotic thrombosis, traumatic or iatrogenic arterial injury, or arterial clamping during arterial reconstructive surgery. Reperfusion of the acutely ischemic limb may paradoxically lead to systemic complications such as multipl organ dysfunction syndrome. Skeletal muscle injury is multifactorial in nature so that, different treatment strategies are being searched. Antithrombin III (AT III) is an antithrombotic agent with known anti inflammatory properties that is also known to attenuate acute inflammation, prevent ischemia- reperfusion (I/R) injury and disseminated intravascular coagulation (DIC) associated with sepsis and endotoxemia. Here, we investigated the effect of AT III on local and remote organ injury in rats by using bilateral hindlimb I/R model. Wistar rats, weighing 150-200 gr, were divided into three groups: Group 1, a control group that had 5 hours of anesthesia only ( n=3 ); Group 2, an I/R group that had three hours of bilateral hindlimb ischemia followed by two hours of reperfusion ( n=7 ); Group 3, an I/R+AT III group that was given 250 IU/kg AT III intravenously 30 minutes before ischemia (n=6 ). Complete bilateral hindlimb ischemia was produced by means of tourniquet occlusion of the upper thighs. After three hours of ischemia, tourniquets were released and the extremities reperfused. The blood and tissue samples were taken at the end of reperfusion times by sternotomy under Midazolam+Fentanil anesthesia.Seram TNF-a and 6-keto-PG Fıa concentrations, tissue ( lung and muscle ) MPO activities and histopathological ( histhologic lung injury score, the number of neutrophils in both lung and muscle ) damage were investigated at the end of reperfusion periods. There was no statistical difference among groups in serum TNF-a and 6-keto-PG Fia concentrations, tissue ( lung and muscle ) MPO activities, histhologic lung injury score and the number of neutrophils in muscles, while the number of neutrophils in lungs were significantly lower in the I/R+AT III group than the I/R group (p = 0.01). We conclude that the treatment with 250 IU/kg antithrombin III before bilateral hindlimb ischemia-reperfusion may prevent or attenuate neutrophil sequestration in lungs.