Endüstriyel tasarım bağlamında, duygusal tasarım kavramının e-ticaret kullanıcı deneyimi ile etkileşimi örnek sektör: Küçük elektrikli ev aletleri
Interaction of emotional design concept with e-commerce user experience in the context of industrial design example sector: Small electrical appliances
- Tez No: 788369
- Danışmanlar: PROF. DR. SANİYE MELTEM ŞEN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, Industrial Design
- Anahtar Kelimeler: Industrial Design, E-Commerce User Experience, Emotional Design, E-Commerce Pereption of Product Photography
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstriyel Tasarım Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 266
Özet
Teknolojinin ortaya çıkışı, sadece günlük alışkanlıkları değiştirmekle kalmadı, aynı zamanda iş dünyasına da büyük değişiklikler getirdi. Teknolojideki gelişmeler, geleneksel satışları modern çevrimiçi alışveriş veya e-ticarete dönüştürmek için bir araç olarak kullanılmaktadır (Money Matters, 2017). İnternet pazarlamanın önemli bir iletişim aracı olmuştur. Bu durum, e-ticaret kullanıcı deneyiminin etkilendiği faktörlerin endüstriyel tasarım alanında da ortaya çıkarılması gereğini doğurmuştur. Ackerman ve diğerlerine göre, genel olarak, psikolojide insan deneyiminin merkezinde 'duygu' olduğu kabul edilmektedir (Desmet, 1999'da atıfta bulunulduğu gibi). Tasarım literatüründe ürünlerin kullanıcılarda ortaya çıkardığı duygular ve duygusal tasarım üzerine yapılmış pek çok araştırma bulunmaktadır. Bu çalışma, duygusal tasarım kavramının e-ticaret ortamında kullanıcı deneyimi ile etkileşimini ortaya koymayı amaçlamıştır. Geleneksel/fiziksel alışveriş ortamında, tüketiciler genellikle ürünlere doğrudan erişebilir ve ürünü satın alma kararları için ürünü yakından inceleyebilir. Somut olmayan çevrimiçi alışverişte, ürünü değerlendirme deneyiminin ortaya koyduğu hem süreç hem de algı konularında geleneksel alışverişten farklı değişkenler bulunmaktadır. Ürünü temsil eden ürün fotoğraflarının algısı, e-ticaret sitelerinin araçları ve yapısı çevrimiçi alışveriş deneyimini şekillendirmektedir. Bu çalışmada, bu farklı değişkenler ortaya konularak, e-ticaret sektöründe endüstri ürünlerine yönelik duygusal tasarım kavramının kullanıcı deneyimi ile etkileşimi incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Anahtar Kelimler: Endüstriyel Tasarım, E-Ticaret Kullanıcı Deneyimi, Duygusal Tasarım, E-Ticaret Ürün Fotoğraf Algısı.
Özet (Çeviri)
The advent of technology has not only changed daily habits, but also brought major changes to the business world. Advances in technology are used as a tool to transform traditional sales into modern online shopping or e-commerce (Money Matters, 2017). Internet marketing has become an important communication tool. These developments necessitate that the field of industrial design now encompasses the factors that affect the e-commerce user experience. According to Ackerman et al., it is generally accepted in psychology that 'emotion' is at the center of human experience (as cited in Desmet, 1999). In the design literature, there are many studies on the emotions evoked by products and emotional design. This study aimes to reveal the interaction of emotional design concept with the e-commerce user experience in the context of industrial design. In the brick-and-mortar shopping experience, consumers often have direct access to products and are able to examine the product closely for purchasing decisions. In contrast, the intangible online shopping experience is differentiated from traditional shopping experience by introducing new variables to the process and perception of the product evaluation. The perception of product photos expressing the product, the tools and structure of e-commerce sites shape the online shopping experience. This study, by revealing these different variables, examines and evaluates the interaction of emotional design concept and the user experience of industrial products in the e-commerce sector.