Hz. Peygamber döneminde tasvir ve bu konudaki rivayetlerin değeri
Depiction of the Prophet Muhammad era and the value of the narratives on this issue
  1. Tez No: 788415
  2. Yazar: HAMDİ ERSÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERKAN ÇELİKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tasvir, Resim, Heykel, Sanat, Put, Putperest, Depiction, painting, sculpture, art, pagan, paganism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 268
Özet
Bu çalışmada“Hz. Peygamber Döneminde Tasvir ve Bu Konudaki Rivayetlerin Değeri”konusu ele alınmış olup söz konusu rivayetler tarihî şartlar göz önünde bulundurularak rivayetlerde ifadesini bulan tasvirin mahiyeti mercek altına alınmıştır. Giriş ve sonuç dışında iki bölümden oluşan bu çalışmanın giriş kısmında çalışmanın konusu, önemi, yöntemi, kaynakları ve kavramsal çerçevesi üzerinde durulmuş, İslamiyet öncesi dönemde tasvir konusu işlenmiştir. Birinci bölümde, Kur'ân-ı Kerîm ve Hz. Peygamber'in hadisleri bağlamında İslamiyet sonrası dönemde Müslümanların estetik ve tasvir anlayışları ele alınmıştır. Buna bağlı olarak din ve sanat ilişkisi üzerinde durulmuştur. Tasvir ile ilgili hadislerin incelendiği ikinci bölümde ise ilgili rivayetler isnad ve metin açısından değerlendirilmiş ve bunlardan çıkan genel sonuçlara yer verilmiştir. Bu çalışmada ilgili hadislerin Müslümanların dinî ve dünyevî yaşamlarında büyük öneme sahip olduğu ve günlük hayatlarını büyük ölçüde yönlendirdiği tespit edilmiştir. Öte yandan tasvir hadislerinin vârid olmasının Hz. Peygamber devrinde putperestlik ile sıkı sıkıya bağlı olduğu, genel anlamda yasak olarak kabul gören tasvirin putperestlikten bağımsız anlaşılamayacağı sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyse the issue titled as“Depiction of the Prophet Muhammad Era and the Value of the Narratives on this Issue ”and considering the regarded narratives and historical terms, the nature of the depiction in the narratives was evalvated. In the introduction part of this study consisting two sections as introduction and conclusion, the scope of the study, its importance, method, sources and conceptual frame were referred to. In the first section, with regard to Quran and Prophet's hadiths, the approach of Muslims towards aesthetics and depiction after İslam was presented. The religion and art relation was pointed oct accordingly. In the second part which studies the depiction and related hadiths, the concerned narratives were evaluated in terms of isnad and text and the general isnad conclusions received subsequently were stated. In this study, it was observed that the hadiths have a significant role in the religious and secular lives of Muslims and they also act as a major guide to Muslims daily lives. On the other side, it was realized that the presence of hadith regarding depiction during prophet era was strictly related to paganism. And it was concluded that depiction accepted as prohibited in general terms can not be understood by just itself free from paganism.