Tekirdağ Merkez ve Şarköy ilçeleri bağlarının bazı makro ve mikro besin elementleri düzeylerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
  1. Tez No: 78843
  2. Yazar: KORKMAZ BELLİTÜRK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. M. TURGUT SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağ, yaprak analizi, toprak analizi
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Ill ÖZET Bu araştırma. Tekirdağ Merkez ve Şarköy ilçelerindeki bağların beslenme düzeylerini tesbit etmek için yapılmıştır. Bunun için bu yöreleri en iyi temsil edebilecek 45 bağdan toprak (0-20 em. ve 20-40 cm. derinlikten) ve yaprak örnekleri alınmıştır. Alman bu örneklerde yaprak ve toprak analizi yapılarak, bağların bazı makro (N, P, K, Ca ve Mg) ve mikro (Fc, Mn, Zn ve Cu) besin elementi düzeyleri tesbit edilmiştir. Toprak örneklerinin 0-20 ve 20-40 cm derinliklerindeki ortalama pH değerleri sırasıyla 7.83-7.90, CaCO.i miktarları %8. 46-8. 25. organik madde miktarları % 1.02-0. 80 olarak belirlenmiştir. Aynı şekilde tekstür yönünden de geniş ölçüde değişiklikler gösteren toprakların 0-20 cm ve 20-40 cm derinliklerindeki ortalama kil. silt ve kum oranları sırasıyla %24.7- 25.9, %29. 3-28.5 ve %45.9-45.6 olarak bulunmuştur. Toprakların 0-20 cm ve 20-40 cm için toplam N kapsamları ortalama 832-740 ppm, P2O5 kapsamları 7.07-5.01 kg/da. K2O kapsamları 56.29- 44.51 kg/da. Ca kapsamları %0.42-0.40. Mg kapsamları %0.22- 0.25, yarayışlı Fe kapsamları 5.64-5.89 ppm. Mn kapsamları 10.14- 10.41 ppm, Zn kapsamları 0.20-0.09 ppm ve Cu kapsamları ise 2.93- 1.88 ppm arasında bulunmuştur. Yaprak örneklerinin toplam N kapsamları ortalama %0.65. P kapsamları %0.24, K kapsamları %0.88. Ca kapsamları %1.92, Mg kapsamları %1.74, Fe kapsamları 0.61 ppm, Mn kapsamları 0.90 ppm, Zn kapsamları 0.51 ppm ve Cu kapsamları ise 0.44 ppm olarak bulunmuştur. Toprak ve yaprak analizleri gözönünde tutularak, aralarındaki ilişkiler araştırılmıştır. Makro elementlerden sadece potasyum'da topraklar ve yapraklar arasında önemli ve pozitif korrelasyon belirlenirken, diğer faktörler arasında önemli ilişkiler elde edilememiştir. Mikro elementlerden ise sadece manganda topraklar ve yapraklar arasında çok önemli ve pozitif korrelasyon belirlenirken, demir, çinko ve bakır arasında önemli ilişkiler bulunamamıştır.IV Araştırma sonuçlarına göre, Tekirdağ Merkez ve Şarköy İlçeleri bağlarının Uluslararası değerlerle kıyaslandığında N. P, K ve Zn bakımından yetersiz. Ca, Mg, Fc, Mn ve Cu bakımından da yeterli olduğu ortaya çıkmıştır. Bağların dengeli beslenebilmesi ve sağlıklı bir gübreleme programı için, toprak ve bitki analizlerine yer verilmesi önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY A RESEARCH ON THE DETERMINATION OF SOME MACRO AND MICRO ELEMENT LEVELS IN VINEYARDS OF CENTRAL TEKİRDA? AND ŞARKÖY This research was made to find out the nutrient levels of vineyards in central Tekirdağ and Şarköy districts. For this reason, soil (0-20 cm and 20-40 cm soil depth) and leaf samples were taken from 45 vineyards which represent these regions very well. Then soil and leaf analysis were made and some macro (N, P. K, Ca and Mg) and micro (Fe, Mn, Zn and Cu) mineral nutrients levels were determined in the vineyards. The pH values of soil samples (0-20 cm and 20-40 cm soil depth) were average 7.83 and 7.90; the amounts of CaC03 were 8.46 % and 8.25 %; the amounts of organic matter were 1.02 % and 0.80 % respectively. The texture of soil samples were also varied so much and the amount of clay, silt and sand values (0-20 cm and 20-40 cm soil depth) were 24.7 % and 25.9 %; 29.3 % and 28.5 %; 45.9 % and 45.6 % respectively. The total N content of the soils were average 832-740 ppm, P2O5 values 7.07-5.01 kg/da, K2O values 56.29- 44.51 kg/da, Ca contents 0.42-0.40 %, Mg contents 0.22-0.25 %, available Fe contents 5.64-5.89 ppm, Mn contents 10.14-10.41 ppm, Zn contents 0.20-0.09 ppm and Cu contents 2.93-1.88 ppm (0-20 cm and 20-40 cm soil depth). The mean N content of leaf samples was 0.65 %, P content 0.24 %, K content 0.88 %, Ca content 1.92 %, Mg content 1.74 %, Fe content 0.61 ppm, Mn content 0.90 ppm, Zn content 0.51 ppm and Cu content 0.44 ppm. The relationship between the results of soil and plant analysis was investigated. Only potassium in macro elements was determined positive correlation between soil and leaf values, but there was no important relationship between other factors. Only Mn in micro elements was determined very significant positive