Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinde ortoreksiya nervoza eğilimi ve ilişkili faktörler
Orthorexia nervosa tendency and associated factors in Ondokuz Mayıs University Faculty of Medicine students
- Tez No: 788431
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA KÜRŞAT ŞAHİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: beslenme ve yeme bozuklukları, sosyal medya, doktorlar, sağlıklı yaşam tarz, feeding and eating disorders, social media, physicians, healthy lifestyle
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 57
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada tıp öğrencilerinde ortoreksiya nervoza eğilimi ve ilişkili faktörlerin değerlendirilmesi amaçlandı. GEREÇ VE YÖNTEM: Bu kesitsel bir çalışmadır. Eylül- Aralık 2022 tarihleri arasında bir anket ile yürütüldü. Anket formunda sosyodemografik verileri ve katılımcı özelliklerini değerlendiren soruların yanında Teruel Ortoreksiya Ölçeği (TOS), Instagram Bağımlılık Ölçeği, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Form (UFAA) kullanıldı. BULGULAR: Çalışmaya toplam 515 tıp öğrencisi katıldı. Katılımcıların %53,0'ı kadındı. Öğrencilerin yaş ortalaması 19,84±1,66 yıldı. Öğrencilerin %63,3'ü Instagram kullanıyordu. Teruel Ortoreksiya Ölçeği puan ortalaması 15,1±8,5 iken Instagram Bağımlılığı Ölçeğinden alınan puanların ortalaması 39,7±14,9 bulundu. Uluslararası fiziksel aktivite anketine göre öğrencilerin %31,3'ü inaktifti. Öğrenci evinde yaşayanların, aile gelir düzeyi yüksek olanların ve diyet uygulayanların sağlıklı ortoreksiya, ortoreksiya nervoza ve Teruel ortoreksiya ölçeğinden aldığı puan ortalamaları daha yüksekti. Ortoreksiya nervoza alt ölçeğinden alınan her bir birimlik puan artışı yaş, aile gelir düzeyi, diyet uygulama ve Instagram bağımlılığı ile artıyordu. Ortoreksiya nervoza puanı arttıkça, Instagram bağımlılık ölçeği ve tüm alt boyutlarının puanları artıyordu. SONUÇ: Ortoreksiya nervozayı özel bir diyet uygulama, öğrenci evinde yaşama, yüksek aile gelirine sahip olma, Instagram bağımlılığı etkileyen faktörlerdi. Fiziksel aktivite, kronik hastalık, sigara kullanımı, VKİ ve cinsiyete göre ortoreksiya nervoza eğilimi açısından farklılık yoktu. Instagram bağımlılığı ile ortoreksiya nervoza arasında pozitif yönlü bir ilişki vardı.
Özet (Çeviri)
AIM: This study aimed to evaluate the tendency to orthorexia nervosa and its related factors in medical students. MATERIALS AND METHODS: This was a cross-sectional study. It was carried out with a survey between September and December 2022. In the questionnaire form, the Teruel Orthorexia Scale (TOS), the Instagram Addiction Scale, and International Physical Activity Questionnaire Short Form (UFAA) were used, as well as questions evaluating sociodemographic data and participant characteristics. RESULTS: A total of 515 medical students participated in the study. 53.0% of the participants were women. The mean age of the students was 19.84±1.66 years. 63.3% of the students used Instagram. While the mean score of the Teruel Orthorexia Scale was 15.1±8.5, the mean score of the Instagram Addiction Scale was 39.7±14.9. According to the international physical activity questionnaire, 31.3% of the students were inactive. Those living in student housing, those with a high family income, and those who follow a diet had higher mean scores on the healthy orthorexia, orthorexia nervosa, and Teruel orthorexia scales. Each unit score increase from the orthorexia nervosa subscale increased with age, family income, diet, and Instagram addiction. As the orthorexia nervosa score increased, the scores of the Instagram addiction scale and all its subdimensions increased. CONCLUSIONS: Adherence to a special diet, living in a student residence, having a high family income, and Instagram addiction were factors affecting orthorexia nervosa. There was no difference in the tendency to orthorexia nervosa according to physical activity, chronic disease, smoking, BMI, and sex. There was a positive relationship between Instagram addiction and orthorexia nervosa.