Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin ortoreksiya nervoza (Sağlıklı beslenme takıntısı) belirtilerinin obsesif inançlarla ilişkisi
The relationship between obsessive beliefs and orthorexia nervosa (healthy nutrition obsession) symptoms of Ondokuz Mayis University Medical Faculty students
- Tez No: 652426
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA FEVZİ DİKİCİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Ortoreksiya Nervoza, obsesif inançlar, tıp öğrencileri, Orthorexia Nervosa, obsessive beliefs, medical students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Amaç: Çalışmamız Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencilerinin Ortoreksiya Nervoza belirtilerinin obsesif inançlar ve sosyodemografik özellikleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesini amaçlamaktadırlar. Metod: Kesitsel ve tanımlayıcı özellikteki bu çalışma Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi dönem 1,2,3,4,5,6 öğrencilerinde yapılmıştır. Çalışmaya 430 öğrenci katılmıştır. Literatür taranarak oluşturulan anket formu üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde sosyodemografik bilgiler, ikinci bölümde ORTO-15 ölçeği ve üçüncü bölümde Obsesif İnançlar Ölçeği (OİÖ-44) yer almaktadır. Elde edilen veriler SPSS 15 programına aktarılmıştır. Kategorik verilerin karşılaştırılmasında ki-kare testi ve sürekli değişkenlerin gruplar arası karşılaştırılmasında bağımsız örneklerde t- testi ve tek yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Orto-11 ile OİÖ-44 arasındaki ilişki korelasyon analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 21,46±2,11 olup, öğrencilerin % 60,2'si (n:259) kız, % 39,8'i (n:171) erkekti. Kız öğrenciler Orto-11 ölçeğinden ortalama 27,16±4,94 puan ve erkek öğrenciler ortalama 27,79±4,37 puan almışlardır. Üniversitede yemeklerini evden kendi getirenler (p0,05). Orto-11 ile OİÖ-44 arasında zayıf, negatif korelasyon bulunmuştur (r = -0,148; p=0,002). Sonuç: Çalışmamızda Ortoreksiya Nervoza belirtileri ile obsesif inançlar arasındaki ilişki incelenmiştir. Ortoreksiya henüz yeni bir kavramdır ve tanı kriterleri henüz belirlenmemiştir. Ortoreksiya ve obsesif inançlar arasındaki ilişkiye yönelik yapılacak olan çalışmalar Ortoreksiya Nervoza daha iyi anlaşılmasını sağlayabilir ve tedavi seçeneklerinde yol gösterici olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aims to evaluate the relationship between Orthorexia Nervosa symptoms and obsessive beliefs and sociodemographic characteristics of Ondokuz Mayıs University (OMU) Medical Faculty Students Material and Methods: This cross-sectional and descriptive study was applied in class 1st, 2nd, 3rd, 4th, 5th, and 6th students of Ondokuz Mayıs University School of Medicine. 430 students participated in the study. The questionnaire, prepared by searching the literature, consists of three parts. The first section contains sociodemographic information, the second part contains the ORTO-15 Questionnaire, and the third part contains the Obsessive Beliefs Questionnaire (OBQ-44). Obtained data were processed using SPSS 15. Chi-square test was used for comparison of categorical data, and independent samples t-test and one-way analysis of variance were used for comparison of continuous variables between groups. The relationship between ortho-11 and SPS-44 was determined by correlation analysis. Correlation analysis was used to determine the relationship between ORTO-11 and OBQ-44. Results: The mean age of the students was 21.46 ± 2.11 years and 60.2% (n: 259) of the students were female and 39.8% (n: 171) were male. The mean score of females was 27.16 ± 4.94 on the ORTO-11 scale, and male students a mean score of 27.79 ± 4.37. Those who brought their meals at university from home (p 0.05). A weak, negative correlation was found between ORTO-11 and OBQ-44 (r = -0.148; p = 0.002). Conclusion: The relationship between Orthorexia Nervosa symptoms and obsessive beliefs was examined in our study. Orthorexia is a new concept and diagnostic criteria have yet to be determined. Studies on the relationship between orthorexia and obsessive beliefs can provide a better understanding of Orthorexia Nervosa and may guide treatment options.