Yoğun bakım ünitelerinde topuk basınç yaralarının ve plantar fleksiyon kontraktürlerinin önlenmesinde topuk koruyucu kullanımının etkisi
The effect of the use of heel protection on the prevention of heel pressure wounds and plantar flexion contractures in intensive care units
  1. Tez No: 788436
  2. Yazar: KÜBRA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. SEBAHAT ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç yarası, Plantar Fleksiyon Kontraktürü, Topuk Koruyucu, Pressure Injurie, Plantar Flexion Contracture, Heel Protector
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışma, yoğun bakım ünitelerinde yatan hastalarda topuk basınç yaralarının ve plantar fleksiyon kontraktürlerinin önlenmesinde uygulanan topuk koruyucunun etkinliğini değerlendirmek amacıyla randomize kontrollü olarak yapıldı. Çalışmanın örneklemi, Ocak 2022 – Aralık 2022 tarihleri arasında, bir eğitim araştırma hastanesinin iki yoğun bakım ünitesinde tedavi gören, çalışmanın dahil edilme kriterlerine uyan ve çalışmaya katılmayı kabul eden 84 hastadan oluşmaktadır. Topuk koruyucu bot uygulaması 14 gün boyunca yapılmış ve gün aşırı olacak şekilde eklem hareket açıklıkları ölçülmüştür. Eklem hareket açıklığı değerleri, plantar fleksiyon kontraktürü oluşumunu gösteren bir ölçümdür.Veri toplamak amacıyla; sosyo-demografik veriler, Ramsey Sedasyon Skalası, Braden Basınç Yarası Risk Değerlendirme Skalası, Ulusal Basınç Ülseri Danışma PaneliveAvrupa Basınç Ülseri Danışma Paneli Evreleme Sistemine Göre Topuk Derisi Değerlendirme Sistemi kullanıldı ve eklem hareket açıklığı değerlendirmek için gonyometrik ölçüm yapıldı. Topuk koruyucu uygulanan gruptaki hastaların eklem hareket açıklıklarının kontrol grubuna göre önemli derecede azalarak normal değerlere yaklaştığı görüldü, topuk koruyucunun topuk basınç yarasını istatistiksel olarak anlamlı derecede önlediği saptandı. Topuk koruyucu kullanımı topuk basınç yarası oluşturmamakla birlikte plantar fleksiyon kontraktürü gelişen hastalarda önemli derecede iyileşme sağladığı görüldü. Topuk koruyucu; yoğun bakım ünitelerinde, bu iki patolojik durumun önlenmesinde kolay uygulanabilir ve hemşirelik bakım kalitesini arttırabilecek bir uygulama olarak önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This study was conducted in a randomized controlled manner to evaluate the effectiveness of heel protector applied in the prevention of heel pressure injuries and plantar flexion contractures in patients hospitalized in intensive care units. The sample of the study consisted of 84 patients who were treated in two intensive care units of a training and research hospital between January 2022 and December 2022, who met the inclusion criteria of the study and accepted to participate in the study. Heel protector boots were applied for 14 days and joint range of motion was measured every other day. Joint range of motion values are a measure of plantar flexion contracture formation. In order to collect data; socio-demographic data, Ramsey Sedation Scale, Braden Pressure Injurie Risk Assessment Scale, Heel Skin Assessment System According toNational Pressure Ulcer Advisory Panel and European Pressure Ulcer Advisory PanelStaging System were used and goniometric measurement was performed to evaluate joint range of motion. It was observed that the joint range of motion of the patients in the heel shield applied group decreased significantly compared to the control group and approached the normal values, it was determined that the heel protector statistically prevented heel pressure injurie. Although the use of heel protectors did not cause heel pressure injuries, it was observed that it provided significant improvement in patients who developed plantar flexion contracture. Heel protector; In intensive care units, it can be easily applied to prevent these two pathological conditions and can be recommended as an application that can increase the quality of nursing care.