Hayrabolu yöresinde şeker pancarının bazı makro ve mikro besin elementleri düzeylerinin belirlenmesi üzerine bir araştırma
A Research on the determination of some macro and micro element contents in sugarbeet of Hayrabolu region
  1. Tez No: 78847
  2. Yazar: MERİH GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYDIN ADİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Şeker pancarı, yaprak ayası, Zn ve Mn, Sugarbeet, leaf blade, Zn and Mn
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Hayrabolu Yöresinde Şeker Pancarının Bazı Makro ve Mikro Besin Elementleri Düzeylerinin Belirlenmesi Üzerine Bir Araştırma Bu çalışmada, Hayrabolu yöresinde şeker pancarının bazı makro (N, P, K, Na, Ca ve Mg) ve mikro (Fe, Cu, Zn Mn) besin elementleri düzeylerinin belirlenmesi ve şeker pancarının genel olarak beslenme durumu hakkında bilgi edinilmesi amaçlanmış^p Araştırma konusu olan toprak örneklerinde yapılan bazı fiziksel ve kimyasal analiz sonuçlarına göre, pH değerleri 5.45-7.51; EC değerleri 38-1060 mikromhos/cm; CaC03 değerlerleri %0.2 1-13.83 ve organik madde değerleri %0. 57-4.09 arasında değişmekte olup, hakim olan tekstür sınıfı“killi tın”olarak tesbit edilmiştir. Alınan bitki örneklerinin yaprak ayası kullanılarak yapılan analizlerinde, N kapsamları bndokuz bitki örneğinde“yeterli”ve otuzbir bitki örneğinde“ihtiyaçtan fazla”; P, K ve Mg kapsamları tüm bitki örneklerinde“yeterli”; Ca kapsamları tüm bitki örneklerinde“ihtiyaçtan fazla”; Na kapsamları onyedi bitki örneğinde“yeterli”ve otuzüç bitki örneğinde“ihtiyaçtan fazla”ve Fe, Cu, Zn ve Mn kapsamları ise tüm bitki örneklerinde“yetersiz”düzeyde bulunmuştur. Toprak ve yaprak analiz sonuçları göz önünde tutularak yapılan karşılaştırmalarda, azot ve manganda, topraktaki ve yapraktaki kapsamları arasında % 1 düzeyinde önemli; çinkoda, topraktaki ve yapraktaki kapsamları arasında %5 düzeyinde önemli korelasyon elde edilmiştir. Diğer faktörler arasında ise istatistiksel açıdan önemli ilişkiler elde edilmemiştir. Sonuç olarak, Hayrabolu yöresinde yetiştirilen şeker pancarlarına genel olarak gereğinden fazla azotlu ve kalsiyumlu gübre verildiği ve mikro elementler (Fe, Cu, Zn, Mn) açısından da önemli sorunlar olduğu tesbit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
II SUMMARY A Research on the Determination of Some Macro and Micro Element Contents in Sugarbeet of Hayrabolu Region The aim of this research is to determine the levels of some macro (N, P, K, Ca, Na and Mg) and micro (Fe, Cu, Zn and Mn) elements of sugarbeet of Hayrabolu Region, and in general, to get infomation about the nutrition of the sugarbeet. According to the results, of the pyhsical and chemical analysis on the soil samples, pH values havechanged between 5.45-7.51, electrical conductivity 38-1060 micromhos/cm, calcium carbonate content 0.21-13.83 %, and organic matter content 0.57-4.09 %, and dominant texture was“clay loam”in soil samples. Furthermore, after analyzing the some plant types with using leaf blade it was found out that N content were in enough amounts in 19 plant samples and in excess amounts in 31 plant samples; P, K and Mg contents were in enough amounts in all plant samples; Ca content was in excess amounts in all plant samples; Na content was in enough amounts in 17 plant samples and in excess amounts in 33 plant samples and Fe, Cu, Zn and Mn contents were in deficient amount in all plant samples. When the results of the analysis of soil and leaf are compered, it is revealed that there is statistically 1 % of relationship between the soil and leaf content of nitrogen and mangenese; there is 5 % of relationship between the soil and leaf content of zinc. It is also seen that there is not a significant statistical relationship among other factors. According to the results, it is determined high application of nitrogen and calcium fertilizers of sugarbeet in Hayrabolu Region. This research also showed, that there are serious problems in terms of micro elements (Fe, Cu, Zn, Mn) in this region.