Çimento fabrikasında bulunan bilezikli asenkron motorların statik-dinamik ölçümlerinin incelenmesi ve verimlilik çalışmalarının yapılması
Investigation of static-dynamic measurements of slip-ring induction motors in cement factory and efficiency analysis
  1. Tez No: 788516
  2. Yazar: HAYRULLAH ÇAĞTAY ALKAYA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERTAÇ GÖRGÜLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: asenkron motor, statik-dinamik test, çimento, yüksek gerilim, asynchronous motor, static-dynamic test, cement, high voltage
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Çimento sektörü enerji yoğun bir endüstriye sahiptir. İşletmelerde tesisin büyüklüğüne ve proses teknolojisine göre asenkron motorlar (ana tahrik, fan, konveyör, elevatör, blower vb.) fazlasıyla kullanılmaktadır ve elektrik tüketiminin çoğunluğu bu motorlardan oluşmaktadır. Asenkron motorlarda meydana gelen istenmeyen çeşitli arızaların; maliyetlerde artış, iş gücü kayıplarının oluşması, enerji tüketimlerinin artması, prosesin zayıflaması, üretimin ve kalitenin bozulması gibi sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Bu tip olumsuz durumların önüne geçmek için çeşitli bakım yöntemleri uygulanmaktadır. Saha uygulamalarında bakım yöntemlerinden biri olan kestirimci bakım çalışmalarında özellikle stator gerilimi 6300V olan asenkron motorlarda statik ve dinamik testler yapılarak motorların boşta ve yükte çalışma sırasında ön-arka vibrasyon ölçümleri, DA gerilim ile stator ve rotor sargı izolasyon direnç ölçümleri, Surge sipir kısa devre testleri, polarizasyon endeksi ve DAR testi, stator ve rotorda HiPot testleri yapılıp incelenerek arızaların türleri belirlenmiş olup iyileştirme alanları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The cement sector is an energy-intensive industry. Depending on the size of the plant and process technology, asynchronous motors (main drive, fan, conveyor, elevator, blower, etc.) are widely used in the plants and the majority of electricity consumption consists of these motors. Various undesirable failures occurring in asynchronous motors have consequences such as an increase in costs, labor losses, and an increase in energy consumption, weakening of the process, and deterioration of production and quality. Various maintenance methods are applied to prevent such negative situations. In predictive maintenance works, which is one of the maintenance methods in field applications, static and dynamic tests were performed especially on induction motors with a stator voltage of 6300V, front-back vibration measurements of the motors during idle and loaded operation, DC voltage, and stator and rotor winding insulation resistance measurements, Surge coil short circuit tests, polarization index and DAR test, Hi-Pot tests on the stator and rotor were performed and examined and failure types were determined and improvement areas were determined.