Toplumsal cinsiyet odaklı dijital şiddet: Kadın gazetecilerin Twitter hesapları üzerinden bir inceleme
Gender-based digital violence: A research on Twitter accounts of women journalists
- Tez No: 788521
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜNSELİ BAYRAKTUTAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Gazetecilik, İletişim Bilimleri, Journalism, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Şiddet, Dijital Şiddet, Kadın Gazeteciler, Yeni Medya, Gender, Violence Against Women, Digital Violence, Women Journalists, New Media
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Giresun Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 303
Özet
“Toplumsal Cinsiyet Odaklı Dijital Şiddet: Kadın Gazetecilerin Twitter Hesapları Üzerinden Bir İnceleme”isimli bu doktora tezi, kadına yönelik şiddetin yeni bir biçimi olan ve çevrimiçi ortamlardan beslenerek büyüyen dijital şiddeti toplumsal cinsiyet düzleminde ele almaktadır. Gündelik yaşam pratikleri üzerinde büyük ölçüde kolaylık sağlayan yeni medya kullanıcıların kötüye kullanım araçları haline de gelebilmekte, dolayısıyla olumsuzlukların yeniden inşasına aracılık edebilmektedir. Bu bağlamda her geçen gün büyüyen bir risk halini alan dijital şiddet, üzerine politika geliştirilmesi gereken bir olgu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu kapsamda bu çalışma, kadına yönelik şiddetin henüz üzerine tartışılmayan ve herhangi bir politika geliştirilmeyen biçimi olan dijital şiddeti görünür kılmayı, bununla birlikte hem dijital şiddeti deneyimleyenler üzerinde hem de politika yapıcılar, sivil toplum kuruluşları, medya, hizmet sağlayıcıları ve uygulama geliştiricileri üzerinde farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu çalışmada, kadın gazetecilerin dijital şiddet mağduriyetleri Twitter platformundaki kullanıcı yorumları beraberinde içerik analizi ile incelenmiştir. Kullanıcı yorumlarının analizi sonrasında kadın gazetecilerin en sık mağduriyet yaşadığı dijital şiddet davranışlarının taciz, hakaret, itham, itibarsızlaştırma, özel hayata dair bilgilerin manipülasyonu ve nefret söylemi olduğu görülmüştür. Bununla birlikte etkileşim oranı fazla olan kadın gazeteciler dijital şiddeti daha sık deneyimlemiştir. Yapılan bu çalışma ile teknolojinin de eril bir yapıya sahip olduğu, dolayısıyla dijital şiddetin de toplumsal cinsiyet eşitsizliğini yeniden üreten ve çevrimdışı şiddete dönüşmesi olası olan bir şiddet türü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Dijital şiddetin de ataerkil düzenin, cinsiyet rollerinin ve kadının üzerindeki hakimiyetin sürdürülmesi isteğine aracılık ettiği düşüncesinden hareketle kadınların çevrimdışı alanlarda olduğu kadar dijital alanlarda da güvenli bir ortama ihtiyaçları olduğu bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
This doctoral thesis, titled“Gender-Based Digital Violence: A Research on Twitter Accounts of Women Journalists”, deals with digital violence, which is a new form of violence against women and grows by being fed from online environments, on a gender level. New media, which provides a great deal of convenience in daily life practices, can also become tools of abuse of users, thus mediating the reconstruction of negativities. Therefore, digital violence, which has become a growing risk day by day, emerges as a phenomenon that requires policy development. In this context, this study aims to make digital violence visible, as a form of violence against women that has not yet been discussed and no policy has been developed, and to raise awareness both among those who experience digital violence and among policymakers, non-governmental organizations, media, service providers and application developers. In this study, the victimization of digital violence by women journalists was examined with content analysis along with user comments on the Twitter platform. After the analysis of user comments, it was seen that the most common victimization of digital violence by women journalists are harassment, insults, accusations, discrediting, manipulation of private life information, and hate speech. However, women journalists with a high rate of interaction experienced digital violence more frequently. With this study, it has been concluded that technology has a masculine structure and therefore digital violence is a type of violence that reproduces gender inequality and is likely to turn into offline violence. Considering that digital violence also mediates the patriarchal order, gender roles, and the desire to maintain the dominance of women, it is a fact that women need a safe environment in digital areas as well as offline areas.