Üsküdar'da çevre duyarlılığı konusunda bir alan araştırması
A field research on environmental responsibility in Üsküdar
- Tez No: 788578
- Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Üsküdar, Çevre sorunları, Yerel yönetim, Su kirliliği, Nüfus yoğunluğu, Üsküdar, Environmental problems, Local government, Water pollution, Population density
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yerel Yönetimler Kent ve Çevre Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Çevre sorunları, doğal çevrenin ve doğal kaynakların insan aktiviteleri ve üretimleri sonucu bozulması, tahrip edilmesi veya kirletilmesi ile ilgili olan sorunlardır. Yerel yönetimler, çevre sorunlarının önlenmesi, çözülmesi ve doğal çevrenin korunması ile ilgili sorumlulukları bulunmaktadır. Bu sorumlulukların örnekleri arasında, çevre yönetimi ve denetimi, atık yönetimi, orman yönetimi, su kaynaklarının yönetimi, hava kirliliği ile ilgili önlemler alma gibi konular sayılabilir. Bu çalışmanın amacı yerel halkın görüşlerine göre çevre sorunlarının önlenmesinde yerel yönetimlerin etkinliğini incelemektir. Araştırmaya İstanbul ilinin Üsküdar ilçesinde yaşayan ve 18 yaş grubunun üzerinde yer alan 237 kadın ve 221 erkek olmak üzere toplam 458 yetişkin birey katılmıştır. Araştırmanın veri toplama aşamasında kişisel bilgi formu ile Kaplan (2019) tarafından geliştirilen“Halkın Çevre Duyarlılığı ve Yerel Yönetimlerin Çevreyle İlgili Çalışmalarının Yeterliliği Anketi”kullanılmıştır. Elde edilen verilerin analizinde ise SPSS 25.0 programında Mann Whitney U analizi, Kruskal Wallis H analizi ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonunda katılımcıların yaşadıkları Üsküdar'da en fazla karşılaşılan çevre sorunlarının başında su kirliliği, hava kirliliği, atık kirliliği ve gürültü kirliliğinin geldiği tespit edilmiştir. Çevre sorunlarının temel nedenlerinin başında hızlı nüfus artışı, kırsaldan kente göç, sanayileşme, doğal kaynakların yoğun bir biçimde tüketilmesi ve insanların tüketim alışkanlıklarının değişmesi yer almaktadır. Araştırmaya katılan bireylerin hem çevre sorunlarına ilişkin duyarlıklarının hem de çevre sorunlarının çözümünde yerel yönetimleri etkin görme düzeylerinin bazı demografik değişkenlere göre farklılık gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Environmental problems are those related to the deterioration, destruction or pollution of the natural environment and natural resources as a result of human activities and production. Local governments have responsibilities regarding the prevention and resolution of environmental problems and the protection of the natural environment. Examples of these responsibilities include environmental management and control, waste management, forest management, management of water resources, and taking measures related to air pollution. The aim of this study is to analyze the effectiveness of local governments in the prevention of environmental problems according to the opinions of local people. A total of 458 adults, 237 women and 221 men, who live in the Üsküdar district of Istanbul and are over the age of 18, participated in the research. In the data collection phase of the research, the personal information form and the 'Environmental Awareness of the Public and the Sufficiency of the Environmental Studies of Local Governments Questionnaire' which was developed by Kaplan (2019) were used. In the analysis of the obtained data, Mann Whitney U analysis, Kruskal Wallis H analysis and Spearman Correlation analysis were used in the SPSS 25.0 program. End of the study, it was determined that the most common environmental problems which encountered by the participants in the region where they live in are water pollution, air pollution, waste pollution and noise pollution, . It has been determined that the main causes of environmental problems are rapid population growth, migration from rural to city, industrialization, intensely consumption of natural resources and changes in people's consumption habits. It was concluded that both the sensitivity of the individuals who participate in the study to environmental problems and the level of seeing local governments as effective in solving environmental problems show difference according to some demographic variables.