Türkiye'de belediye şirketlerinin denetimi
Audit of municipal companies in Turkey
  1. Tez No: 788579
  2. Yazar: HACER TUĞCE YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADEM ESEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Yönetimi, Kamu Hizmet, Belediye, Belediye Şirketleri, Denetim, Sayıştay Denetimi, Public Administration, Public Service, Municipality, Municipal Companies, Audit, Audit of the Court of Accounts
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
Çalışmamızın birinci bölümünde, kamu yönetimi ve kamu hizmeti kavramları detaylandırılmış, kamu yönetiminin yapısı ve kamu hizmeti sunmada alternatif yöntemler ele alınmıştır. Ülkemizde kamu yönetimi geçmişten günümüze farklı düşünce akımlarının etkisiyle yenilenmiş ve uygulama örnekleri yönetimin çeşitli aşamalarında deneyimlenerek, meri mevzuatta bu hususlardan etkilenmiştir. Kamu hizmeti sunumunda vatandaşa yakınlık bakımından önemi olan belediyeler yerel hizmetlerin üretimini ve sunumunu çeşitli yöntemlerle yerine getirmektedir. Bu yöntemlerden birisi olan belediye şirketleri çalışmamızın ikinci kısmında detaylandırılmıştır. Belediye şirketleri, belediyeler için hem bir ihtiyaç hem de 696 sayılı kanun hükmünde kararname ile zorunluluk halini almıştır. Belediyeler hem kendilerine kaynak yaratmak hem de hizmet üretiminde piyasaya haiz birtakım kolaylıklardan faydalanmak için belediye şirketlerini kurmuşlardır. Çalışmamızın üçüncü kısmında ise belediye şirketlerinin denetimi açıklanmaya çalışılmıştır. Bu hususlarla ilgili olarak öncelikle denetim kavramı ve denetim türleri ele alınmış, ardından şirketlerin denetiminin önemi vurgulanmıştır. Belediye şirketleri hem piyasadaki sermaye şirketleri gibi denetlenmekte hem de farklı olarak Sayıştay denetimine tabi tutulmaktadır. Sonuç kısmında ise belediye şirketlerinin mevzuatta yeterince ele alınmadığı, tek bir yasal metinle desteklenmediği ve uygulamada farklılıkların olduğu sonucuna varılmış ve belediye şirketlerinin denetiminin aslında gerektiği kadar yapılamadığı sebepleri ile ortaya koyulmuştur. Çalışmamızda uzun araştırmalar ile çeşitli yazılı materyallerden, üniversite kütüphanelerinden, belediyelerin stratejik plan ve raporlarından, denetim raporlarından faydalanılmış, bu kapsamda Sayıştay Başkanlığı internet portalı ve belediyelerin internet siteleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the first part of our study, the concepts of public administration and public service are detailed, the structure of public administration and alternative methods in providing public service are discussed. In our country, public administration has been renewed under the influence of different currents of thought from the past to the present, and examples of practice have been experienced at various stages of administration and have been affected by these issues in the current legislation. Municipalities, which are important in terms of proximity to citizens in the provision of public services, perform the production and delivery of local services in various ways. Municipal companies, one of these methods, are detailed in the second part of our study. Municipal companies have become both a necessity and a necessity for municipalities with the decree law numbered 696. Municipalities have established municipal companies both to create resources for themselves and to benefit from some conveniences in the market in service production. In the third part of our study, the audit of municipal companies has been tried to be explained. Regarding these issues, firstly the concept of auditing and types of audits were discussed, and then the importance of auditing companies was tried to be emphasized. Municipal companies are both audited like capital companies in the market and are also subject to the audit of the Court of Accounts. In the conclusion part, it was concluded that the municipal companies were not adequately addressed in the legislation, they were not supported by a single legal text, and there were differences in practice, and it was revealed that the auditing of the municipal companies could not be done as much as necessary. It has been understood that the municipal companies sometimes make a loss rather than creating resources, and therefore the related companies are financed by the municipalities. In our study, with long researches, various written materials, university libraries, strategic plans and reports of municipalities, audit reports were used. In this context, the outputs of our audit task, which we have taken under the responsibility of the municipality, were examined through the internet portal of the Turkish Court of Accounts, the websites of the municipalities and interviews with people with professional experience.