İcmal-i Ahval-i Nadir Şah (Dil incelemesi-metin-sözlük-dizin-tıpkıbasım)
İcmal-i Ahval-i Nadir Shah (Language review-text-dictionary-index-facsimile)
- Tez No: 788619
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UĞUR GÜRSU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Nadir Şah, Dil İncelemesi, Dizin, Sözlük, Osmanlı Türkçesi, Nadir Shah, Language Study, Index, Dictionary, Ottoman Turkish
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 826
Özet
Eski metinlerin incelenmesi hem metnin dili hem de metnin konusu açısından önemlidir. Bu çalışmada da Nadir Şah döneminin bazı tarihi olaylarını anlatan İcmal-i Ahval-i Nadir Şah adlı eser incelenmiş ve hem dil çalışmalarına hem de tarih alanındaki çalışmalara katkı sağlamak amaçlanmıştır. 19. Yüzyıl klasik Osmanlı Türkçesi dönemine ait bu eserde Nadir Şah'ın çoğunlukla Osmanlı Devleti ve Hindistan gibi bazı ülkelerle yaptığı hem savaşlar hem antlaşmalar konu edilir. Çalışma girişle beraber dört bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümünde eserin tanıtımı yapılmış, yazar hakkında bilgi verilmiş ve eserde anlatılan Nadir Şah'ın hayatı kısaca anlatılmıştır. Birinci bölümünde ses bilgisi ve şekil bilgisi başlıkları altında metnin dil bilgisi özellikleri incelenmiş, örneklerle gösterilmiştir. İkinci bölümünde İcmal-i Ahval-i Nadir Şah adlı metin transkribe edilmiştir. Üçüncü bölümünde ise metinde yer alan kelimelerin dizini ve özel isimler dizini hazırlanmıştır. Ekler kısmında ise metnin tıpkıbasımı verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Examination of ancient texts is important both in terms of the language of the text and the subject of the text. In this study, the work called İcmal-i Ahval-i Nadir Shah, which tells about some historical events of the Nadir Shah period, was examined and it was aimed to contribute to both language studies and studies in the field of history. In this work, which belongs to the 19th century classical Ottoman Turkish period, both wars and treaties made by Nadir Shah with some countries such as the Ottoman Empire and India are the subject. The study consists of four parts with the introduction. In the introduction, the work was introduced, information was given about the author, and the life of Nadir Shah described in the work was briefly explained. In the first part, under the headings of phonetics and morphology, the grammatical features of the text are examined and shown with examples. In the second part, the text named İcmal-i Ahval-i Nadir Shah has been transcribed. In the third part, the index of the words in the text and the index of proper names were prepared. A facsimile of the text is given in the appendices.