Türkiye'de madencilik faaliyetleri
Underground resources and mining in Turkey
  1. Tez No: 788633
  2. Yazar: AYŞE ERSOY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SAVAŞ SERTEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Maden, Madencilik, Yer Altı Kaynakları, Türkiye, Yer Altı Zenginliği, Cevher, Mineral, Mining, Underground Resources, Turkey, Underground Wealth, Ore
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Munzur Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Maden, yaşamın olmazsa olmazlarındandır. Yeraltında bulunan bu elementler birçok sektörde kullanılmakla birlikte, neredeyse bütün iş kollarında vardır. Bu tezin amacı ülkemizin Osmanlı Devleti'nden beri gelen madencilik çalışmaları ile değerli topraklarımızın altında bulunan zengin cevherleri ve gelecekte bu cevherlerin ülkemize sağlayacağı katkılar hakkında bilgi verilmiştir. Çalışmamız madenlerin tarih sahnesine çıkması ve kullanım alanları ile Osmanlı Devleti'nden, Cumhuriyete kadar günümüze gelen madenler hakkında bilgiler sunmaktadır. Ayrıca coğrafi bölgeler baz alınarak ülkemizde ki madenler hakkında da bilgi verilmiştir. Ülkemizdeki yer altı kaynaklarının zenginliği hakkında bilgiler verilmiştir. Yine ülkemizin madenlerinin ihracatı ve gelecekte madenlerin durumu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Mining is an indispensable part of life. Although these underground elements are used in many sectors, they are used in almost all business lines. The aim of this thesis is to give information about the mining activities of our country since the Ottoman Empire and the rich ores under our precious lands and the future contributions of these ores to our country. Our study provides information about the emergence of the mines on the stage of history and their usage areas, as well as about the mines from the Ottoman Empire to the Republic. In addition, information was given about the mines in our country based on the geographical regions. Information about the richness of underground resources in our country is given. Again, the export of the mines of our country and the status of the mines in the future have been determined.