نداء الأنبياء أقوامَهم في القرآن الكريم(دراسة تحليليَّة)
Kur'an-ı Kerim'de peygamberlerin kavimlerine çağrıları
- Tez No: 788689
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHEKİM AĞIRBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Çağrı, Peygamberler, Nebilerin Kavimleri, Davet, Interpretation, the Call, the Messengers, the People of the Prophets, Dawa
- Yıl: 2023
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 179
Özet
Bu tez, peygamberlerin kavimlerine olan çağrılarının incelenmesi ve tahlilini içermektedir ve Kur'an-ı Kerimde nida ifadelerinden“yâ”ifadesinin geçtiği ayetlerle sınırlandırılmıştır. Bu çalışmanın konusu, Kur'an öğretimiyle birebir bağlantılı olmasından dolayı çok önemlidir. Bilindiği üzere bütün davetler, davet ediciyle irtibatlandırılır ve bu tezde, insanların en şereflisi ve en yüce ahlaklılarından olan söz konusu davetçiler Allah'ın nebileri ve resulleridir ki Hâlık (yaratan) onları kendi varlığına işaret etsinler diye göndermiştir. Hz Nuh'tan Hz İsa'ya kadar olan bütün peygamberlerin bahsedildiği otuz dokuz ayetle sınırlandırılan bu çalışma mukaddime, giriş, üç bölüm ve sonuçtan oluşmaktadır. Giriş kısmında kavramların sözlük anlamları verilip ıstılahi tanımları yapılmıştır. Birinci bölümde sadece Hz. Nuh, Hut, Lût ve Salih; ikinci bölümde Hz. İbrahim, İsmail, Yakup, Yusuf ve Şuayb; üçüncü bölümde Hz. Musa, Harun, Süleyman ve İsa peygamberin kavimlerine daveti incelenmiştir. Bu çalışma, ayetlerin, belagat ve nahvi yönüne olduğu kadar onların okuyuş şekillerinin ayetlerin anlamına etkisini zikretmeye de önem vermiş ve nebinin, müşrik olan kavmiyle üslubundaki eğitsel unsurların önemini tespit etmiştir. Tüm bu zikredilenlerde, tanımlayıcı analitik yönteme tabi olunmuştur. Sonuç olarak, peygamberlerin kavimlerine nidalarını içeren ayetlerden; inancı ruhlara aşılamak, kafirlerin sapkınlıklarını reddedip onların hatalı tasavvurlarını düzeltmek ve davetlerinin yumuşak söz, şefkat ve merhamet üzerine kurulu olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Kur'an'ın farklı okuyuşlarının; davet ayetlerinin yorum çeşitliliği üzerindeki etkisine de dikkat çekilmiştir. Yine ayetler ile onlardan öncekiler arasındaki ilişkide icaz şekilleri ve anlam birliğini ortaya çıkmıştır. Kur'an anlamı, enbiyaların kavimlerine hitaplarında bazen farklı surelerde tek bir anlam olarak bulunabilmektedir. Ayrıca Kur'an ayetlerinin tekrarı işiteni sıkmamakta aksine dinleyenin ruhunda yeni anlamlar doğurmaktadır ki bu durum Kur'an'ın belagatından kaynaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis dealt with the study and analysis of The call of the prophets to their people, and it was limited to the call mark ( (ياas it was mentioned in the Holy Qur'an. The Creator sent them to indicate Him. As for the limits of the research, it included the analysis of 39 verses for all the prophets from Noah to Jesus PBUH.The thesis included an introduction and then a preface in which the definitions of the study terms were reviewed, both linguistically and idiomatically, and in the first chapter was the analysis of the verses that included the call of Noah, Hod, Salih and Lot PBUH to their people, and in the second chapter concerned on the call of Abraham, Ismail, Jacob, Joseph and Shuaib - peace be upon them -to their people. As for the third chapter, it included a study of the call of Moses, Aaron, Solomon and Jesus -peace be upon them- to their people, and this study took care of the grammatical and rhetorical aspects of the verses, as well as the presentation of the faces of The Readings and their impact on the meaning, and the deduction of the most important educational meanings from the style of the Prophet with his polytheistic people, following in all of that the descriptive and analytical approach. The study concluded that the inclusion of the verses of the prophets' call to their people is to establish faith in souls, to respond to the misguidances of the unbelievers, and to correct their misconceptions. And that their call was based on mercy, kindness and leniency. It is also noted the impact of the different Qur'anic Readings on the diversity of interpretation of the verses of the call, and the importance of knowledge of occasions. In it, miraculous aspects emerged in the occasion between the verses and those before them, which shows the unity of the meaning, and that the one Qur'anic meaning in the speech of the prophets to their nations may appear in different forms, so the listener does not get tired of repeating them, but rather generates in himself new meanings, and this is from the eloquence of the Qur'an.