ـ ' حاشية أبي القاسم الليثي السَّمرقندي على تفسير البيضاوي [سورة الفاتحة] دراسةً وتحقيقاً '
Ebu'l-Kâsım Leysî es-Semerkandî'nin Beydâvî tefsîri hâşiyesi (Fâtiha Suresi) edisyon kritiği
  1. Tez No: 788690
  2. Yazar: ABUBAKER AYOOB HADİ AL-MASHHADANI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULHEKİM AĞIRBAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsîr, Semerkandî, Beydâvî, Hâşiye, Tahkîk, Tefsir, Al-Samarqandi, Al-Baydawi, Hashiya, Investigation
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Arapça
  9. Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 192
Özet
Bu tezde Ebu'l-Kâsım b. Ebî Bekir el-Leysî es-Semerkandî'nin (ö. 906'dan sonra) Beydâvî tefsiri üzerine yazdığı Hâşiye'nin Fâtiha suresi bölümünün tahkiki yapılmıştır. Semerkandî hicri 9. asrın en önemli alimlerindendir. Bu Hâşiye, Semerkandî'nin kültür çeşitliliği ve ilmi şahsiyetinin farklılığına delalet eden istidlâl, nakil ve görüşleri ihtiva etmesi sebebiyle önemlidir. Aynı zamanda Semerkandî'nin Hâşiye'de itimat ettiği ve nakil yaptığı kaynakların fazla oluşu da eserin önemini artırmaktadır. Eser, Arapça, sarf, belagat gibi birçok ilmi ihtiva ettiği gibi fıkıh, usîl-i fıkıh, tefsir, ulûmu'l-Kur'ân gibi şer'î ilimleri de ihtiva etmektedir. Araştırmada Semerkandî'nin biyografisi ve ilmi hayatı hakkında bilgi verilirken tarihsel tanımlayıcı yöntem kullanılmıştır. Tahkik yapılan yerlerde ise tahkik ve ta'lik metodu kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda Semerkandî'nin nakil, görüş ve itirazlarında üstün bir ilmi seviye sahip olduğu tespit edilmiştir. Onun bu özelliği konuyla ilgili bilgilere hâkim oluşu ve zor meseleleri açıklama kudretinde bariz şekilde görülmektedir. Semekrandî'nin ilmi üstünlüğü kıraatler konusunda da hissedilmektedir. O, şaz kıraatleri değil, Arap diline uygun olmakla desteklenen veya sahâbeden gelen mütevâtir kıraatleri tercih etmiştir. Araştırmada Semerkandî'nin itikadi konularda Eşari akidesini benimsediği tespit edilmiştir. Ancak o itikadla ilgili ihtilaflı konuları detaylı bir şekilde tartışmamıştır. Fıkıh konularında ise önce hükmü nakledip sonra kendi mezhebi olan Hanefilerin delillerini detaylı bir şekilde ele almıştır. O Haşiye'sinde Zemehşerî'nin el-Keşşâf, Râzî'nin Mefâtihu'l-ğayb ve ismini vermediği birçok eserden bolca nakiller yapmıştır. Aynı şekilde mantık, usul-I fıkıh ıstılahlarının da eserde bolca yer alması, eserin kıymetini artıran bir durumdur.
Özet (Çeviri)
This thesis deals with The Hashiya (footnote) of Al-Laythi Al-Samarqandi on Al-Baydawi's interpretation of Surat Al-Fatihah, by the scholar Abi Al-Qasim bin Abi Bakr Al-Laithi Al-Samarqandi, who died (after 906 AH)and was one of the scholars of the ninth century AH. The importance of this Hashiya (footnote) comes from the opinions, quotations and inferences it contained that reflected the diversity of the education of Samarkandi and his prominent scientific personality. Its importance also comes from the large number of sources and resources that the author relied on in his footnotes. His book included various sciences, such as Arabic sciences:) syntax, morphology, and rhetoric( and Sharia sciences: such as jurisprudence and its fundamentals, Faith, the science of interpretation and the sciences of the Qur'an ( . The study followed the historical descriptive approach when reviewing the author's life and scientific biography and the methodology of investigation and commentary in the investigated book. The most important conclusion of this study: the richness of Al- Samarkandi's footnote with sayings, opinions and objections which reflects his knowledge and his ability to explain the problem issues. Al-Samarqandi was also distinguished by his details of the ways of the readings of Quran and his tendency towards preferring the mutawatir (frequent) readings of the Companions, which are supported by evidence from the Arabic language, over the abnormal readings. It is clear from his book that he adheres to the Ash'ari faith, and defends it without going into the details of the dispute. In jurisprudential issues, he tends to present rulings and then expand on the evidence of his Hanafi School. Al-Samarqandi In his commentaries on al-Baydawi's interpretation quoted more from Al-Zamakhshari's book“ al-Kashshaf ”and from The book of Imam Al-Razi“Mafatih al-Ghayb”, and from many who was not attributed to them. His Hashiya were also filled with many terms of logic and the fundamentals of jurisprudence, which gave it great scientific value.