Sanatsal bir obje olarak düğme ve tasarımsal kullanımı
Button as an artistic object and its design use
- Tez No: 788708
 - Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EMİNE KETENCİOĞLU
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
 - Anahtar Kelimeler: Sanat, Sanatsal Obje, Düğme, Tasarım, Art, Artistic Object, Button, Design
 - Yıl: 2023
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
 - Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 117
Özet
Sanat, insanın farkında olarak veya olmayarak somut olan düşünce ve duyguyu farklı malzeme veya objeyle esere dönüştürerek, özgün bakış açısını açığa çıkardığı bir alandır. Sanatın tarihi sürecine bakıldığında işlevsel birçok nesnenin sanatsala dönüştürülerek sanata konu edildiği görülmektedir. Giyimin önemli küçük parçası olan düğme de keşfedildiği ve üretilmeye başlandığı dönemden bu zamana kadar birçok sanatsal ve kavramsal çalışmalara konu edilmiş hem hammaddesi hem de kullanımındaki farklılığıyla sürdürülebilirliği olan bir araç ve süs eşyası olduğunu kanıtlamıştır. İnsanlar yaşadığı dönemler içerisinde inançlar ve yüklenilen anlamlarla düğmeyi sanatsala dönüştürmeyi başarmışlardır. Bu tezde düğmeyi konu alan sanatçıların ve tasarımcıların düğmeyi sanatsala dönüştürmeleri incelenmiştir. Bu çalışmada betimleyici yöntem tarama modeli kullanılmıştır. Konuyla en yakın kaynaklar taranarak faydalanılmıştır. Çalışmanın amacı; düğmenin çeşitliliğinin ve tasarımsal kullanımı ile zengin ve özgün bir obje olduğunun farkındalığını uyandırmaktır. Günlük yaşantımızda kullanılan nesnelerin zamanın ve algıların değişmesiyle sanat akımlarında sanatçıların nesneleri sanatsala dönüşümü ele alınmıştır. İnsanın kendi sanat ve tasarımını ifade edebileceği taşınabilir tuvali olarak taşıyabileceği düğmeye yeni bir bilinçli farkındalık kazandırılması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Art is a field where people consciously or unconsciously transform their concrete thoughts and feelings into works with different materials or objects and reveal their original perspectives. When we look at the historical process of art, it is seen that many functional objects turn into art and become the subject of art. The button, which is an important small piece of clothing, has been the subject of many artistic and conceptual studies since the time it was discovered and started to be produced, and has proven to be a sustainable tool and ornament with its raw material and difference in use. People have succeeded in transforming the button into art with the beliefs and meanings attributed to them during their lifetimes. In this thesis, the transformation of the button into art by the artists and designers who are the subject of the button has been examined. In this study, descriptive method scanning model was used. The closest sources to the subject were searched and benefited. Purpose of the study; is to raise awareness that the button is a rich and original object with its diversity and design use. The transformation of the objects used in our daily lives into artistic objects in art movements with the change of time and perceptions is discussed. It is aimed to bring a new conscious awareness to the button, which can be carried as a portable canvas where people can express their own art and design.