Edirne bölgesi (Edirne-Merkez-Lalapaşa-Havsa-Uzunköprü) topraklarının toprak taksonomisine göre düzenlenmesi üzerine bir araştırma
An Investigation on the arrangement of Edirne region soils a Selected area (Edirne center-Lalapaşa-Havsa-Uzunköprü) according to the soil taxonomy
  1. Tez No: 78883
  2. Yazar: FERİDUN ÇARPIK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HÜSEYİN EKİNCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Toprak Trakya Bölgesi (Edirne), Toprak Taksonomisi, Fao/Unesco, Büyük Group, Topraksu Haritası, Soil, Thrace Region (Edirne), Soil Taxonomy, Fao/Unesco, Great Group, Topraksu Map
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 148
Özet
ÖZET Bu araştırmada, çalışma alanı topraklarının 1938 Amerikan Toprak Sınıflandırma Sistemine göre hazırlanmış 1/100 000 ölçekli Topraksu haritaları, seçilen test alanlarında yeniden etüd edilerek Toprak Taksonomisi (1975) Büyük Toprak Gruplarının haritalama ünitesi olarak kullanıldığı haritalara dönüştürülmüştür. Araştırma sonucunda, Toprak Taksonomisinin Entisol, Alfisol, Inceptisol, Mollisol ve Vertisol ordularına ait 8 altordo ve bunların 1 1 büyük grubu saptanmıştır. Ayrıca söz konusu topraklar Fao/Unesco sistemine göre de 15 toprak ünitesi belirlenmiştir. Büyük Grup kategorisinde en geniş alanıll0.360 hektar ve %42.51'lik bir oran ile Haploxeralfler oluşturmaktadır. Bunu Haploxerertler (%25.40) ve Xerorthentler (%13.20) izlemektedir. Haploxeroller ise 550 hektar ve %0.2'lik bir oranla en dar alanı kaplamaktadır. Ayrıca, söz konusu toprakların bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri de incelenmiştir. Araştırma sonuçlarını xeric toprak nem ve thermic toprak sıcaklık rejimine sahip Trakya ve Marmara Bölgesi topraklarına uygulamak mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
V SUMMARY In this research, the Topraksu maps at the scale of 1:100.000 which prepared according to the American Soil Classification system (1938), were surveyed to the maps which are selected areas and converted to the maps which are used as mapping unit of great groups of Soil Taxonomy (1975). According to the results 8 suborders and their 11 great groups were defined relating to Entisol, Inceptisol, Alfisol, Mollisol and Vertisol orders in Soil Taxonomy. In addition, the researched soils were seperated as 15 soil units according to the Fao/Unesco system. In the great group category, the largest spread was for Haploxeralfs with 110.360 hectares and 42.51 per cent share. It was followed by Haploxererts (25.40 per cent) and Xerorthens (13.20 per cent) respectively. The smallest spread with 500 hectares and 0.2 per cent share was detected for Haploxerolls. In addition, such aspects as the physical and chemical properties of these soils were explained. It is believed that it will be possible to apply the present research findings to the soils of Thrace and Marmara regions as well as to the soils of those having xeric soil moisture regime and thermic soil temperature regimes