Geri Dön

Farklı ekim zamanı ve biyouyarıcı dozlarının tek yıllık çimde bazı bitkisel özelliklere ve tohum verimine etkisi

Effect of different sowing date and biostimulant doses on some plant characteristics and seed yield of annual ryegrass

  1. Tez No: 789008
  2. Yazar: NURBAKİ AKDAĞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN AVCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çayır Mera ve Yem Bitkileri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47

Özet

Eskişehir ekolojik koşullarında 2021 yılında yapılan bu araştırmada; tek yıllık çimin (Lolium multiflorum L.) bazı bitkisel ve tohum verim özellikleri üzerine farklı ekim zamanı ve biyouyarıcı uygulamalarının etkisi incelenmiştir. Araştırma tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre 4 tekerrürlü olarak kurulmuş olup ana faktörü ekim zamanı (EZ1, EZ2 ve EZ3) ve alt faktörü ise farklı biyouyarıcı dozları (0, 100, 250 ve 500 ml/da) oluşturmuştur. Biyouyarıcı olarak ticari Pi NFS marka organik sıvı gübre kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; ekim zamanı ve biyouyarıcı uygulamaları başak boyu, başakçık sayısı, fertil kardeş sayısı, bin dane ağırlığı ve tohum verimi üzerine etkili olmuştur. Bununla birlikte, bitki boyu sadece biyouyarıcı uygulamalarına göre farklılık göstermiştir. Öte yandan ekim zamanı × biyouyarıcı uygulaması interaksiyonunun etkisi sadece fertil kardeş sayısı ve tohum verimi üzerinde görülmüştür. En yüksek tohum verimi 364 kg/da ile 2. ekim zamanında 500 ml/da biyouyarıcı uygulanmasıyla elde edilmiştir. Ancak bu değer ile 1. ekim zamanında 250 ve 500 ml/da dozlarından elde edilen değerler arasında istatistiki olarak bir fark oluşmamıştır. Sonuç olarak; karasal iklimin hüküm sürdüğü Eskişehir koşullarında tek yıllık çim için tohumluk üretiminde ekolojik faktörlerin izin verdiği ölçüde ekimin erken yapılması gerektiği ve bitkilerin sapa kalkma döneminde 250 ile 500 ml/da Pİ NFS marka biyouyarıcı uygulamasının tohum verimini olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.

Özet (Çeviri)

In this research, which was conducted in Eskişehir ecological conditions in 2021, it was investigated to the effects of different sowing times and biostimulant applications on some vegetative and seed yield characteristics of an annual grass (Lolium multiflorum L.). The research was established in split plots in a randomized block with four replications, and the main factor was the sowing time (EZ1, EZ2 and EZ3) and the sub-factor was different biostimulant doses (0, 100, 250 and 500 ml/da). Commercial Pi NFS brand organic liquid fertilizer was used as biostimulant As a result; sowing times and biostimulant applications were effective on spike length, number of spikelets, number of reproductive tillers, thousand seed weight, and seed yield. However, plant height only differed to biostimulant applications. On the other hand, the effect of sowing time × biostimulant application interaction was only observed in the number of reproductive tillers and seed yield. The highest seed yield was obtained with 364 kg/da biostimulant application at the EZ2 of 500 ml/da. However, there was no statistical difference between this value and the values obtained from 250 and 500 ml/da doses at the EZ1. In conclusion; it has been determined that in Eskişehir conditions, where continental climate prevails, sowing should be done as early as ecological factors allow in the production of seeds for annual ryegrass and 250 to 500 ml/da PI NFS brand biostimulant application positively affects the seed yield.

Benzer Tezler

  1. Farklı ekim zamanı ve aminoasit uygulamalarının fasülye'nin (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim ögeleri üzerine etkisi

    The effect of different sowing times and amino acid applications on yield and yield components of bean (Phaseolus vulgaris L.).

    NURETTİN AYDEMİR

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    ZiraatEskişehir Osmangazi Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. NİHAL KAYAN

  2. Farklı ekim zamanı ve sıra üzeri mesafelerinin ayçiçeğinde (Helianthus annuus L.) yağ oranı, verim ve verim öğeleri üzerine etkileri

    The effects of different sowing date and intra-row spacing on oil rate, yield and yield components of sunflower (Helianthus annuus L.)

    FİDAN ÖZKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2019

    ZiraatKırşehir Ahi Evran Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL DEMİR

  3. Farklı ekim zamanı ve ekim sıklıklarının fasülyede (Phaseolus vulgaris L.) verim ve verim ögelerine etkileri

    Başlık çevirisi yok

    YAVUZ BAYKAN

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    1995

    ZiraatAnkara Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. CEMALETTİN YAŞAR ÇİFTÇİ

  4. Farklı ekim zamanı ve normunun, gümüşhane şeker fasulyesinde verim ve teknolojik özelliklere etkisi

    Effect of different sowing dates and norm on the yield and technological traits in gümüshane sugar bean

    GONCA SOYDAŞ

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2023

    ZiraatGümüşhane Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. BİLGE BAHAR

  5. Farklı ekim zamanı ve bitki sıklıklarının yerfıstığında bitki gelişimi ile meyve verimi ve kalitesine etkileri

    Effects of planting date and inra-row spacing on plant development, pod yield and seed quality of peanut

    ADİL ÜLGER

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2010

    ZiraatMustafa Kemal Üniversitesi

    Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. SEVGİ ÇALIŞKAN