Covid-19 sürecinde eğitim çalışanlarının sendikal beklentilerinin sendikal bağlılık düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of union expectations ofeducation employees on union commitment levels in the Covid-19 process
- Tez No: 789047
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CANSU SOYER, PROF. DR. MUSTAFA MENEKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Halk Sağlığı, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Education and Training, Public Health, Labour Economics and Industrial Relations
- Anahtar Kelimeler: Eğitim emekçileri, sendika, sendikal ummaları, sendikal sadakat, Covid-19, Education workers, union, union expectations, union loyalty, Covid-19
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Girne Amerikan Üniversitesi
- Enstitü: Yurtdışı Enstitü
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Kamu görevlilerinin sendikal haklarının olamayacağına yönelik görüşlere rağmen, kamu görevlileri, sendikal haklarını uzun ve zorlu mücadeleler sonucunda elde edebilmiştir. Eğitimciler de bu mücadelede hep en ön sıralarda yer almıştır. Bunun nedeni öğretmenlerin kamu çalışanları arasındaki sayısal üstünlüğüdür. Bu sayısal üstünlük, eğitimcilerin sendikalarının güçlü olması ve haklarını savunma beklentilerini artırmaktadır. Bu noktada devlet bünyesinde çalışan kamu işçileri olarak eğitimcilerin sendikal umduklarını belirlemesinin eğitimcilerin emek göstererek çalışması yaşamında bünyelerini itimatta hissetmesini sağlayacağı ve bunun sonucunda da sendikaya olan bağlılıklarının artacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada bu öngörünün doğru olup olmadığı incelenmiştir. Taharrilerde bulunan belirgiler tetkik edildiğinde Covid-19 prosesin de sendikanın destek çıkıldığını sezmeyen sendikaya bağlılıkları sendika için emek verme arzularını ve de sendikaya karşı umduklarını daha az seviyede tuttuğu. Sendika bünyesinde bulunmanın kıymetini daha da esenlik algılayan kişilerin sendikaya olan itikatları ve sendikal ummaların çok fazla olduğu; sendikanın sahip olduğu, paylarını gözettiği, düşüncesine sahip sendikaya muhalif şahısların sorumluluklarının ve sendikal ummaların fazla bulunduğu, Covid-19 prosesinin sendikal açıdan düş kırıklığı olduğu düşüncesine sahip sendikanın bünyesini tek bıraktığı düşüncesine sahip sendikal ummaların fazlaca az olduğu ön görülmüştür. Başkaca sendikal ummaların sendikal sadakati artı yönde etki gösterdiği belirtilmiştir.
Özet (Çeviri)
Despite the views that public officials cannot have union rights, public officials were able to obtain their union rights as a result of long and difficult struggles. Educators have always been at the forefront of this struggle. The reason for this is the numerical superiority of teachers among public employees. This numerical superiority increases the expectations of educators to have strong unions and to defend their rights. At this point, it is thought that determining the union expectations of educators as public employees will make educators feel safe in working life and as a result, their commitment to the union will increase. In this study, it was examined whether this prediction was correct or not. When the findings obtained from the research are examined, it is observed that those who do not feel the support of the union in the Covid-19 process have lower union loyalty, willingness to work for the union and union expectations; Those who understand the importance of being a union member have higher beliefs and expectations for the union; It has been observed that those who think that the union protects their rights have high responsibilities and expectations towards the union, those who think that the Covid-19 process is a disillusionment in terms of the union, and those who think that the union has left them alone have lower union expectations. In addition, it was determined that union expectations positively affect union commitment.