Ortaokul öğrencilerinin farklı spor branşlarına olan tutumlarının beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumu yordama gücü
The prediction power of secondary school students' attitudes towards diffe-rent sports branches attitudes towards physical education and sports lesson
- Tez No: 789069
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MÜMİNE SOYTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Tutum, Beden Eğitimi, Ortaokul Öğrencileri, Spor Branş-ları, Attitude, Physical Education, Secondary School Students, Sports Branches
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Manisa Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin farklı spor branşlarına olan tutumlarının beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumu yordama gücünün ince-lenmesidir. Ayrıca cinsiyet, sınıf ve okul değişenlerine göre öğrencilerin tutumları-nın karşılaştırılması istenmiştir. Gereç ve Yöntem: Araştırma İzmir ili Buca ilçesinde bulunan üç ortaokulda öğrenim gören 435'i kadın (%48,5), 461'i erkek (%51,5) olmak üzere toplam 896 gönüllü öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmanın veri toplama araçları Atletizme yönelik tutum ölçeği, Basketbol tutum ölçeği, Hentbol tutum ölçeği, Voleybol tu-tum ölçeği, Futbol tutum ölçeği, Beden eğitimi ve Spor Dersi tutum ölçeği (BEDYTÖ) ve kişisel bilgi formu kullanılmıştır. Verilerin analizinde t-testi, tek yönlü varyans analizi (ANOVA), Pearson Korelasyon ve Çoklu Doğrusal Regresyon analizi kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan çoklu doğrusal regresyon analizi sonucunda sırasıyla Atle-tizm, Futbol, Basketbol ve Voleybola yönelik tutum BEDYTÖ' nin“derse ilgi”alt boyutun düşük düzeyde negatif yönlü fakat anlamlı bir ilişkiye (Düzeltilmiş R2=.199) sahip olduğu bulunmuştur. BEDYTÖ' nin“öğretmene karşı tutum”alt boyutunun Atletizm ve Basketbola yönelik tutum tarafından çok düşük düzeyde pozitif yönlü fakat anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu, Hentbola yönelik tutum negatif yönlü çok düşük düzeyde anlamlı ilişkiye sahip olduğu tespit edilmiştir (Düzeltilmiş R2=.027). BEDYTÖ' nin“ders saati”alt boyutunun Atletizm, Futbol ve Basketbola yönelik tutum ders saati değişkeninin negatif yönlü çok düşük düzeyde fakat anlam-lı bir ilişkiye sahip olduğu ve Hentbola yönelik tutum pozitif yönlü çok düşük dü-zeyde fakat anlamlı bir ilişkiye sahip olduğu bulunmuştur (Düzeltilmiş R2=.068). Sonuç: Yapılan araştırma sonucunda ortaokul öğrencilerinin Atletizm, Futbol, Voleybol, Hentbol, Basketbol branşlarına yönelik tutumlarının beden eğitimi ve spor dersine yönelik tutumlarının yordayıcısı olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
1. ABSTRACT Aim: The aim of the study is to examine the predictive power of secondary school students' attitudes towards different sports branches towards physical educa-tion and sports lessons. Materials and Methods: The research was carried out with a total of 896 vo-lunteer students, 435 female (48.5%) and 461 male (51.5%) studying in three secon-dary schools in the Buca district of Izmir. The data collection tools of the research were used Athletic Attitude Scale, Basketball Attitude Scale, Handball Attitude Scale, Volleyball Attitude Scale, Football Attitude Scale, Physical Education and Sports Lesson Attitude Scale (BEDYTÖ) and personal information form. T-test, one-way analysis of variance (ANOVA), Pearson Correlation and Multiple Linear Regression analysis were used in the analysis of the data. Findings: As a result of the multiple linear regression analysis, it was found that the“interest in the lesson”sub-dimension of BEDYTÖ's attitude towards athle-tics, football, basketball and volleyball, respectively, had a low negative but signifi-cant relationship (Adjusted R2=.199). It was determined that the“attitude towards the teacher”sub-dimension of BEDYTÖ has a very low positive but significant rela-tionship with the attitude towards Athletics and Basketball, and a negative and very low significant relationship with the attitude towards Handball (Adjusted R2=.027). It was found that the“class hour”sub-dimension of BEDYTÖ has a very low but significant negative relationship with the attitude towards Athletics, Football and Basketball, and a very low but significant positive relationship with the attitude towards Handball (Adjusted R2= .068). Result: As a result of the research, it has been determined that secondary school students' attitudes towards Athletics, Football, Volleyball, Handball and Basketball branches are a predictor of their attitudes towards physical education and sports les-sons.