(Spinacia oleraceae cv.gladiatör) bitkisinde pestisitler ve bitkisel hormonlar ile muamelenin bazı enzim aktiviteleri üzerine etkileri
  1. Tez No: 78926
  2. Yazar: FEHMİ ODABAŞOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. Ö. İRFAN KÜFREVİOĞLU
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Pestisitler, hormonlar, enzim aktiviteleri, Pesticides, hormones, enzymes activities
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
öz Bu çalışmada 6-7 haftalık ıspanak (Spinacia oleraceae L. ev. Gladiatör) filizleri pestisit, hormon ve pestisit + hormon spreylemesi sonrasında 15 gün büyütüldü ve bazı enzim aktiviteleri tesbit edildi. Kontrol ve muamele edilen bitkilerde tesbit edilen NR, CA, CAT, POD ve PFO aktiviteleri mukayese edildi. Bu çalışmada pestisitlerin ve hormonların enzim aktiviteleri üzerine değişik oranlarda etkili olabildikleri ve pestisitlerin meydana getirdikleri olumsuz metabolik aktivitelerin bazı hormon konsantrasyonları vasıtasıyla önlenebileceği tesbit edildi. Deltamethrin ile IAA ve KIN'in, benomyl ile IAA'nın, thiram ile GA'nın kullanılmsının faydalı olacağı; cyfluthrinin dikkatli kullanılması gerektiği; hormonların ise ancak bazı pestisitlerin olumsuz etkilerini düzeltmek amacıyla kullanılabileceği bu araştırmadan elde edilen sonuçlara dayanılarak önerildi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the 6-7 weekly spinach (Spinacia oleraceae L. cv. Gladiator) seedlings were grown on for 15 - days after pesticide, hormone and, pesticide + hormone sprayed, and some enzymes activities were established. The established NR, CA, CAT, POD and, PFO activities in controlle and treated plants were compared. In this study we were established that pesticides and hormones might be effective in different ranges on enzymes activities, and the adverse metabolic activities, which were occurred by pesticides might be prevent by some hormone concentrations. According to the results of this study, it was proposed that (1) using of IAA and KIN with deltamethrin, IAA with benomyl, and GA with thiram would be useful, (2) cyfluthrin should be used cerefully and (3) hormones would be used to restore the negative effects of the pesticides.