Sedanter bireylerde kinetik zincir egzersizlerinin dikey sıçrama üzerine akut etkisi
Acute effect of kinetic chain exercises on vertical jumping in sedentary individuals
  1. Tez No: 789306
  2. Yazar: YAĞMUR CAN KURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET SOYAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor, fiziksel aktivite, gelişmiş teknoloji, obezite, kalp rahatsızlıkları, Sports, physical activity, advanced technology, obesity, heart ailments
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Gelişim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışma, spor geçmişi olmayan yetişkinlerde uygulanan açık ve kapalı kinetik zincir egzersizlerinin kişilerde akut sıçrama Kuvvet, Hız, Güç, İtiş Mesafesi, Sıçrama Yüksekliği (cm) Sıçrama Süresi (sn) üzerine etkilerinin belirlenmesi ve iki antrenman programının birbiri ile arasındaki farklılıkların ortaya çıkması amaçlanarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmaya CY Performance Fitness merkezinde egzersiz yapan yaşları 36-47 olan kadın (8) ve erkek (9) toplam 17 kişi katılmıştır. Çalışmaya katılanlara Tanita cihazı ile vücut analizi, bruce testi ve eller serbest sıçrama testi uygulanmıştır. Antrenman programı olarak Trap Bar Squat, Lunge Walk, Deadlift ve Smith Machine Squat, Leg Press, Leg Extensıon, Leg Curl egzersizleri yaptırılmıştır. Çalışmaya katılanlara açık ve kapalı kinetik zincir antrenmanı sonrasında counter movement jump (CMJ) eller serbest sıçrama testi uygulanmıştır. Katılımcıların Kadınlar Yaş (yıl) 41,13±4,25 erkekler Yaş (yıl) 42,78±4,29 yaş ortalamasına, kadınlar 59,83±6,57 Vücut ağırlığı (kg) ortalamasına erkekler 92,21±9,03 Vücut ağırlığı (kg) ortalaması ile gönüllü olarak katılım sağlamışlardır. Çalışmada nicel araştırma deseninde zayıf deneysel desen kullanılmıştır. Çalışma istatistiği One Way Anova yapılmıştır. Sonuç yapılan test ve bulgular neticesinde her iki grup incelendiğinde tüm parametrelerde istatistiksel olarak anlamlı farklılığa rastlanmamıştır. Antrenman süresinin kısa olması kişilerin kuvvet ve güç gelişimleri için yeterli sürede olmadığı bu sebep dolayısıyla testlerde anlamlı farklılık olmadığı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of open and closed kinetic chain exercises applied in adults without a sports background on acute jump Force, Speed, Power, Thrust Distance, Jump Height (cm), Jump Time (sec) and to reveal the differences between the two training programs. Has been carried out. A total of 17 women (8) and men (9), aged 36-47, who exercised at CY Performance Fitness Center, participated in the study. Body analysis, Bruce test and hands-free values test were applied to the participants of the study with the Tanita device. Trap Bar Squat, Lunge Walk, Deadlift and Smith Machine Squat, Leg Press, Leg Extension, Leg Curl exercises were made as a training program. After open and closed kinetic chain training, counter movement jump (CMJ) or free environment test was applied to the participants in the study. Participants Women Age (years) 41.13±4.25 men Age (years) Average age 42.78±4.29 years, women 59.83±6.57 Average body weight (kg) men 92.21±9.03 They contributed voluntarily with an average of body weight (kg). The study used weak treatments in a beautiful research design. Study statistic One Way Anova made As a result, no difference was found in the tests and estimations to assume the leadership of both groups. If the training period is short and the people do not have enough time for their strength and power development, if it does not spread in the tests because of these reasons, Sevens.