Posof yöresi cevizlerinin (Juglans regia L.) seleksiyon yolu ile ıslahı üzerinde araştırmalar
- Tez No: 78945
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FİKRİ BALTA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Ceviz, seleksiyon, meyve özellikleri, çiçeklerime, Walnut, selection, fruit characteristic, flowering
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
vn oz 1997 - 1998 yıllarında Posof ta yürütülen bu araştırmada, ümitvar ceviz tiplerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Tamamı tohum orijinli olan yörenin tüm ceviz populasyonu gezilerek, 201 ceviz ağacından meyve örnekleri alınmış ve incelenmiştir. Yapılan incelemeler neticesinde 31 tip seçilmiştir. Seçilen bu tiplerde meyve ağırlıklarının 7.68-13.28 g, iç ağırlıklarının 4.00- 5.58 g, iç oranlarının %39.71- 53.11, kabuk kalınlıklarının 0.74- 2.11 mm arasında değişiklik gösterdiği belirlenmiştir. Ayrıca tamamı protandrous olarak çiçeklenen bu tiplerin, %53,33 ile %100 arasında değişen oranlarda yan dallarda dişi çiçek oluşturdukları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Studies on breeding by selection of walnuts (Juglans regia L.) of Posof plain. This selection study was carried out to determine the promosing walnut types in 1997 and 1998 in Posof. After the whole walnut trees, all of which were from seed origin, were individually inspected, fruit samples from 201 trees representing the population were collected and investigated. As a result of investigation and evaluations, 31 walnut types among these were selected. The selected types had nut weight between 7,68 g and 13,28 g, kernel weight 4,00- 5,58 g, kernel ratio 39,71- 53,11% and shell thickness 0.74-2,11 mm. These types all of which flowered as protandrous had flowering habitus on lateral shoots changing between 53,33- 100%.