Diyarbakır yöresi iklim şartlarına uygun kafes tipi kümes için uygun ststik-mimari sistemin ve kullanılabilecek yapı malzemesinin seçimi
  1. Tez No: 78944
  2. Yazar: M.ŞİRİN ORAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hens, Poultry House, housing system, Evironmental conditions, Climate parameters, Construction meterials
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
öz Bu çalışmada Diyarbakır ilinde yumurta tavuğu için uygun kafes tipi kümeslerde uygulanabilecek mimari sistem, bu mimari sistemin betonarme karkas yapı olarak düzenlenebilme ve kullanılabilecek alternatif yapı malzemelerinin seçimi ile depreme dayanıklılık amaçlanmıştır. Tavukçuluk gerek ülkemizde hayvansal protein açığının hızla kapatılması, gerekse dış satım yoluyla ülkemize ekonomik çıkar sağlama olanağı bakımından, hayvansal üretim faaliyetleri içinde gittikçe endüstrileşen bir üretim dalıdır. Kümes konstrukyonu ve yapı elemanlarının boyutlandırılması maliyet üzerine etkili olan önemli etmenlerdir. Kümesler planlanırken uygulanacağı alanın şartlarına göre planlanması da kümes maliyetini etkilemektedir. Diyarbakır iklim ve jeodezi verileri dikkate alınarak mimari sistem ve bu mimari sisteme uygun 5000 kapasiteli batarya, 4000 kapasiteli kaliforniya ve tünekli kafes (get-avay) sistemli planlar geliştirilmiştir. Aynı zamanlarda yapı malzemesi olarak üzerinde çalışan ytong, delikli tuğla ve kerpicin ısı dengesini sağlayacak minumum kalınlığı tespit edilmiştir. ANAHTAR KELİMELER: Yumurta Tavuğu, Kümes, Barındırma Sistemi, Çevre Koşullan; İklim parametreleri, Yapı malzemesi.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, the selection of cage type for laying hens in Diyarbakır, and applicable architevtural system in coops, architectural system at the type of reinforced concrete carcass build, the choosing of alternative construction meterials and determination of resistance top earthquake loads were aimed. Poultr sector is a production branch which is industrialized gradual among other animal production sectors from the point of view of closing a gap of animal protein necessity and besides of providing economical benefit to our country by exporting. Construction of providing economical benefit to our contry by exporting. Construction of poultry and dimensioning of construction elements are important factors which effect on cost. Planing of the poultry house must be according to conditions of applicated area. This also effects on the cost of construction. Architectural system by taking into consideration climate and soil data according to Diyarbakır and batery system with a capacity of 5000, California type coop with a capasity 4000, and get away coop, system which are suitable for mentioned architectural system were developed in this study. In addition to these, minimum thikness which will provide heat balance of some construction metarials such as, ytong, hole brick, and sudried brick was determined.