Çift toplayıcı sisteme sahip çocuk hastalarda klinik bulgularve prognozu etkileyen faktörler
  1. Tez No: 789494
  2. Yazar: MEHMET AKİF KERESTECİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MERAL TORUN BAYRAM
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Toplayıcı Sistem, Komplet, İnkomplet, Renal Skar, Duplex Collecting System, Complete, Incomplete, Renal Scar
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 47
Özet
Amaç: Çift toplayıcı sistem terimi, iki ayrı iletişim kurmayan böbrek pelvisine sahip bir böbrek olarak tanımlanır. Komplet ve inkomplet olmak üzere iki şekli mevcuttur. Beraberinde eşlik eden hidronefroz, vezikoüreteral reflü, üretereosel ve üreteropelvik obstrüksiyon gibi üriner sistem anomalileri ile komplike hale gelerek renal prognoz üzerinde olumsuz sonuçlara neden olabilir. Çalışmamızda çift toplayıcı sisteme sahip hastaların demografik, klinik, labaratuvar ve görüntüleme sonuçları incelenerek hastaların uzun dönemdeki renal sonuçlarını ve bu sonuçları etkileyen risk faktörlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Hastaların demografik özellikleri, başvuru yakınmaları, işeme disfonksiyon bulguları, çift toplayıcı sistem alt tipleri ve lokalizasyonları, yapılan görüntüleme yöntemleri, eşlik eden diğer üriner sistem anomalileri, proteinüri varlığı, glomerüler filtrasyon hızı (GFH), renal skar varlığı, tedavi şekilleri dosyalarından veri kayıt formuna yazıldı. Toplanan verilerin renal sonuçlar üzerine etkisi açısından karşılaştırma analizleri yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 147 hasta vardı. Kız hastalarda ÇTS (Çift Toplayıcı Sistem) daha fazla saptandı. En sık başvuru şikayeti idrar yolu enfeksiyonu idi. İnkomplet ÇTS oranı daha fazlaydı. En sık eşlik eden üriner anomali hidronefroz ve VUR (vezioüreteral reflü) birlikteliği sonra üreteroseldi. Hastaların %86'sında en az bir kere İYE geçirme öyküsü vardı. Hastaların %89'una medikal ve/veya cerrahi tedavi uygulanmıştı. En sık cerrahi tedavi şekli VUR'a yönelik üreteroneosistostomi ve üretral enjeksiyondu. Hastaların %55,7'sinde renal skar ve/veya renal fonksiyonda azalma vardı. Üreteroseli olan hastalarda renal skar/fonksiyonel azalma daha fazla idi (55/27 54/11, p=0,021). Komplet ÇTS olan hastalarda da renal skar/fonksiyonel azalma daha fazla idi.(35/47 14/50, p=0,006). Renal skarı olmayan ÇTS'li renal ünitelerde 99m DMSA ile saptanan renal fonksiyon ÇTS olmayan sistemlere göre daha düşük idi. (%46,7/53,2, p=0,000) Sonuç: Komplet ÇTS'si veya üreteroseli olan hastalarda renal skar oranı daha fazla idi. Vezikoüreteral reflünün ise tek başına renal skara anlamlı etkisinin olmadığı görüldü. Çift toplayıcı sistemin bulunduğu renal ünitede diferensiyel renal fonksiyonun ÇTS olmayan renal üniteye göre düşük olduğu görüldü.
Özet (Çeviri)
Introduction: The term duplex collecting system is defined as a kidney with two separate non-communicating renal pelvises. It can be complicated by accompanying urinary system anomalies such as hydronephrosis, vesicoureteral reflux, ureterocele and ureteropelvic obstruction and may cause adverse consequences on renal prognosis. In our study, it was aimed to determine the long-term renal results of the patients and the risk factors affecting these results by examining the demographic, clinical, laboratory and imaging results of patients with double collecting system. Patients and Methods: Demographic characteristics of the patients, complaints at presentation, voiding dysfunction findings, duplex collecting system subtypes and localizations, imaging methods, other accompanying urinary system anomalies, presence of proteinuria, glomerular filtration rate (GFR), presence of renal scar, treatment modalities were included in the data recording form. Comparative analyzes were performed in terms of the effect of collected data on renal outcomes. There were 147 patients included in the study. DCS (Duplex Collecting System) was detected more frequently in female patients. The most common complaint was urinary tract infection. The rate of incomplete ETS was higher. The most common accompanying urinary anomaly was hydronephrosis and VUR (vesioureteral reflux) followed by ureterocele. 86% of the patients had a history of at least one UTI. Medical and/or surgical treatment was applied to 89% of the patients. The most common surgical treatment was ureteroneocystostomy and urethral injection for VUR. 55.7% of patients had renal scarring and/or decreased renal functionRenal scar/functional reduction was higher in patients with ureterocele (55/27 54/11, p=0.021). Renal scar/functional reduction was also higher in patients with complete ETS (35/47 14/50, p=0.006). Renal function detected by 99m DMSA in renal units with CTS without renal scar was lower than in systems without CTS. (46.7/53.2, p=0.000) Results: Patients with complete DCS or ureterocele had a higher rate of renal scarring. Although vesicoureteral reflux alone did not have a significant effect on the renal scar, it was observed that it significantly increased the scar rate in the presence of accompanying obstruction. It was observed that the differentiated renal function in the renal unit with a duplex collecting system was lower than in the renal unit without CTS.