Siyah-alaca ve sarı-alaca sığırlar ilr bunların melezlerinin süt ve döl verim özellikleri
- Tez No: 78953
- Danışmanlar: PROF. DR. YÜCEL AŞKIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Siyah Alaca, Sarı Alaca, Süt verimi. Döl verimi, Holstein, Simmental, milk, reproduction
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Zootekni Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
oz Siyah-Alaca ve Sarı-Alaca Sığırlar ve Bunların Melezlerinin Döl ve Sut Verim Özellikleri. Siyah Alaca ve Sarı Alaca ırkları yüksek süt ve et verimine sahip olan ve günümüzde dünyanın bir çok bölgesinde yetiştiriciliği yapılan ırklardır. Bu iki ırk 1925 yılından günümüze kadar farklı dönemlerde ülkemize getirilerek hem saf olarak yetiştirilmiş hem de yerli ırklarımızın ıslahında kullanılmışlardır. Bu çalışmada Siyah Alaca, Sarı Alaca ve bunların melezlerinin süt ve döl verim özellikleri karşılaştırmalı olarak incelenmiştir. Sonuç olarak Siyah Alaca ve Sarı Alaca ırklarının yetiştirici koşullarının iyileştirilmesi halinde ülkemiz şartlarında saf olarak yetiştirilebileceği kanaatine varılmıştır. Ayrıca bu ırkların yerli ırklarımızın ıslahı amacıyla kullanılması ülkemizdeki süt veriminin artırılmasına büyük etkisi olacağı da düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Reproductive and Milk Yields Characteristic of Holstein, Simmental and Their Crossbreds Holstein and Simmental breds which known its high milk and beef yields are currently breed in a lot of region of the world. This two bred have been brought to Turkey different periods of time, since 1925. In Turkey, this breds are breeding and crossing the native breds in different regions. In this study, milk yield and reproduction traits of Holstein and Simmental and its crossbreed of other breds have been comparatively reviewed. In conclusion, it is supported that Hostein and Simmental breds can be breed in our country conditions. In addition, our country's native cattle breds can be improve with using this breds for provide high milk production of our country.