Türkiye'de kadın cinayetleri
Femicides in Türkiye
  1. Tez No: 789586
  2. Yazar: GAMZE DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ZEHRA ZERRİN ERKOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: kadın, kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri, aile içi şiddet, ev içi şiddet, aile içi cinayetler, Adli Tıp, women, violence against women, femicides, family violence, domestic violence, domestic murders, Forensic Medicine
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya çapında neredeyse her üç kadından birinin, hayatlarının bir noktasında şiddete maruz kaldığı düşünülmektedir. Kadınların maruz kaldığı şiddet durdurulmadıkça, şiddetin en kötü sonuçlarından olan kadın cinayetlerinin de artacağı bilinmektedir. Kadına yönelik şiddet ve kadın cinayetleri, üzerinde durulması gereken çok önemli bir konu olup, bu alanda pek çok araştırma yapılmıştır. Bu çalışmada da Türkiye'de kadın cinayeti ile ilgili olarak yayımlanan ulusal ve uluslararası makalelerin, bakanlık ve sivil toplum kuruluşları tarafından yayımlanan verilerin incelenmesi, Türkiye'de kadın cinayetleri hakkındaki güncel verilerin araştırılması, elde edilen veriler de değerlendirilerek kadın cinayetlerinin azaltılması için çözüm önerileri sunulması amaçlanmıştır. Türkiye'de kadın cinayeti verilerine bakıldığında, bakanlık ve sivil toplum kuruluşları arasında farklılıklar bulunmaktadır. Bu tutarsızlık, kadın cinayetlerinin durumunun açıkça ortaya konulmasının önünde bir engeldir. Kadın cinayetlerini etkileyen ekonomik, psikolojik veya kültürel pek çok risk faktörü vardır. Yapılan çalışmalar incelendiğinde, öldürülen kadınların faillerle yakınlık ilişkisi dikkat çekmektedir. Aynı zamanda bireysel silahlanma da kadın cinayetlerinin artmasının en büyük etkenlerinden biridir. Kadın cinayetlerinin temelinde yatan toplumsal cinsiyet eşitsizliği, namus gibi kavramların üzerinde daha fazla durulması gerektiği düşünülmektedir. Kadın cinayetleri konusunda gerçek önlemlerin alınabilmesi için; ataerkil ideolojinin ivedilikle terk edilmesi, toplum genelinin kadına bakış açısının değişmesi, namus kavramının kadının yaşamı ve özgürlüğü üzerine kurgulanması yaklaşımının acilen bırakılması gerekmektedir. Mağdurların yanında cinayeti işleyen failler üzerinde de daha fazla çalışma yapılması, yapılan çalışmaların ortak bir havuzda toplanmasının, cinayetleri işlemeye teşvik eden faktörlerin ortadan kaldırılabilmesi yönünden faydalı olacağı düşünülmektedir. Kadın cinayeti olgularının yargılama sürecinde, hangi nedenle olursa olsun, ceza indirimi uygulamasının kaldırılması da cezanın caydırıcılık özelliğini güçlendirecektir.
Özet (Çeviri)
Worldwide, nearly one in three women is thought to have experienced violence at some point in their lives. It is known that as long as the violence against women is not stopped, femicides, one of the worst consequences of violence, will increase. Violence against women and femicide is a very important issue that needs to be emphasized, and many studies have been conducted in this area. In this study, it is aimed to examine the national and international articles published on femicide in Turkey, the data published by the ministry and non-governmental organizations, and to research current data on femicide in Turkey, and to offer solutions for reducing femicide by evaluating the obtained data. Considering the femicide data in Turkey, there are differences between the ministry and non-governmental organizations. This inconsistency is an obstacle to revealing the situation of femicides clearly. There are many economic, psychological or cultural risk factors affecting femicide. When the studies are examined, the close relationship between the murdered women and the perpetrators draws attention. At the same time, individual armament is one of the biggest factors in the increase in femicides. It is thought that concepts such as gender inequality and honor underlying femicide should be emphasized more. In order to take real measures on femicides; It is urgently necessary to abandon the patriarchal ideology, change the general view of the society towards women, and the approach of constructing the concept of honor on the life and freedom of women should be abandoned immediately. It is thought that it would be beneficial to carry out more studies on the perpetrators of the murder as well as the victims, and to collect these studies in a common pool, in terms of eliminating the factors that encourage committing the murders. In the trial process of femicide cases, for whatever reason, the abolition of the penalty reduction will also strengthen the deterrent feature of the punishment.