COVID-19 pandemi döneminde edirne merkezde aile sağlığı merkezlerine başvuran kişilerde anksiyete ve hayat tarzı değişikliği
Anxiety and lifestyle changes during the COVID-19 pandemic period in people who applied to family health centers in edirne city center
- Tez No: 789594
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR ÖZTORA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, pandemi, yaşam tarzı, anksiyete, COVID-19, pandemic, life style, anxiety
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 80
Özet
Bu çalışmada COVİD-19 Pandemi döneminde Edirne merkezde aile sağlığı merkezlerine başvuran kişilerdeki anksiyete durumunu ve yaşam tarzı değişikliklerini değerlendirip, aralarında bir ilişki olup olmadığını değerlendirmek amaçlanmıştır. Çalışmamız kesitsel olarak planlanmış olup, 11 Mart 2022 ile 10 Nisan 2022 tarihleri arasında aile sağlığı merkezlerine başvuran ve çalışmaya katılmayı kabul eden 18 yaş ve üstü 400 kişiye yüz yüze görüşülerek yapılmıştır. Çalışmanın verileri katılımcıların sosyodemografik verilerini, pandemi dönemindeki yaşam tarzındaki olası değişiklikleri ve Koronavirüs Anksiyete Ölçeğini içeren anket uygulanarak elde edilmiştir. Katılımcıların 190'ı (%47,5) kadın, 210'u erkek (%52,5) ve yaş ortalaması 50,49±18,98 olarak saptanmıştır. Katılımcıların koronavirüs anksiyete ölçeğinden aldığı puan ortalaması 2,90±2,97 olarak hesaplanmış olup, 24 kişide (%6) disfonksiyonel anksiyete tespit edilmiştir. Yalnız yaşayan, öğrenci olan, eğitim durumu daha yüksek olan ve psikiyatrik hastalık öyküsü bulunan katılımcıların ölçek puanının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca katılımcı yaşının azalması ile ölçek puanının arttığı gözlenmiştir. Pandemi döneminde kilo aldığını, daha fazla yemek yediğini, ekran başında geçirilen vaktin arttığını ve yakınları ile görüşmekten endişe duyduğunu ifade eden katılımcıların ölçek puanının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Çalışmamızda pandemi döneminde katılımcıların bazı yaşam tarzı değişiklikleri ile anksiyete arasında ilişki saptanmıştır. Bu değişiklikler uzun dönem sağlık sorunların sebep olabilir. Bu değişiklikler aile hekimlerince değerlendirilerek koruyucu sağlık hizmetleri yerine getirilmeli ve gerektiğinde müdahale edilmelidir.
Özet (Çeviri)
In this study, our aim was to evaluate the anxiety and lifestyle changes in people who applied to family health centers in the center of Edirne during the COVID-19 pandemic period and to evaluate their possible relations. Our cross-sectional study was conducted by face-to-face interviews with 400 people aged 18 years and over who applied to family health centers between March 11, 2022 and April 10, 2022 and who agreed to participate in the study. The data of the study were obtained by applying a questionnaire including sociodemographic data of the participants, possible changes in lifestyle during the pandemic period and the Coronavirus Anxiety Scale. Of the participants, 190 (47.5%) were female, 210 (52.5%) were male, and the mean age was 50.49±18.98. The mean score of the coronavirus anxiety scale was 2.90±2.97, and dysfunctional anxiety was detected in 24 people (6%). The participants who were students, living alone, having higher educational status and having a history of psychiatric illness had higher scale scores. It was also observed that the scale score increased with decreasing participant age. Participants who stated that they gained weight, ate more, spent more time in front of the screen and were worried about meeting with their relatives and loved ones during the pandemic period were found to have higher scale scores. In our study, a relationship was found between some lifestyle changes of the participants and anxiety during the pandemic period. These changes may cause long-term health problems. In order to fulfill preventive health services, these changes should be evaluated by family physicians and intervened when necessary.