Covid 19 aşısı olma durumununun psikolojik sağlamlık veanksiyete ile ilişkisi
Psychological strength of covid 19 vaccination andrelationship with anxiety
  1. Tez No: 789667
  2. Yazar: BÜŞRA DÖNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MURAT TEKİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Covid-19 Aşı, Sağlık Anksiyetesi, Psikolojik Sağlamlık, Covid-19 Aşı Seçimi, Covid-19 Vaccine, Health Anxiety, Psychological Resilience, Covid19 Vaccine Selection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıp Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Çalışmamızın amacı Tıp Fakültesi Hastanesi Aile Hekimliği polikliniğine başvuran hastalarda psikolojik sağlamlık ve anksiyete durumlarının Covid-19 aşı olma durumu ile ilişkisini incelemektir. Yöntem: Çalışmamız Prospektif, tanımlayıcı desende, uygun-kolayda (convenience) örneklem yoluyla seçilerek yapılmıştır ve Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Polikliniğine 15.01.2022-31.05.2022 tarihleri arasında başvuran 18 yaş üstü soruları yanıtlama kapasitesine sahip bireyler ile yakınlarından çalışmaya onay verenlerle çalışmamız yapılmıştır. Veri toplama aracı anket formu olup anket formu katılımcılara yüz yüze görüşme yöntemiyle uygulanmıştır. Bulgular: Çalışmaya 135 (%41,9) erkek, 187 (%58,1) kadın olmak üzere 322 kişi katıldı. Katılanların yaş aralığı 18 ile 73 arasındaydı. Araştırmamıza katılan 322 katılımcıdan 303'ü (%94,09) Covid-19 aşısı olmuşken, 19'u (%5,9) aşı olmamıştır.1 doz aşı olan 8 (%2,5) katılımcı, 2 doz aşı olan 106 (%32,9) katılımcı, 3 doz aşı olan 119 (%37) katılımcı, 4 doz aşı olan 43 (%13,4) katılımcı, 5 doz aşı olan 24 (%7,5) katılımcı, 6 doz aşı olan 3 (%0,9) katılımcı bulunmaktadır. Toplam 322 katılımcıdan 258'i (%80,1) BioNTech aşısı olurken 64 (%19,9) katılımcı hiç BioNTech aşısı olmamıştır. 322 katılımcıdan 133'ü (%41,3) Sinovac aşısı olurken 189 (%58,7) katılımcı ise hiç Sinovac aşısı olmamıştır. Çalışmamıza katılan katılımcıların hiç aşı olmayanlar ile 1 doz aşı olanlar birleştirilerek eksik doz aşı olmuş bir grup oluşturulmuştur. Geri kalan 2 doz ve üzeri aşı olan katılımcılar ise tam doz aşı olmuş olarak gruplandırılmıştır. Tam doz aşı olan 295 (%91,6) katılımcı bulunmaktadır. Eksik doz aşı olan ise 27 (%8,4) katılımcı bulunmaktadır (Tablo 4.7). Katılımcıların olduğu aşı tiplerine göre değerlendirecek olursak hiç aşı olmayan 19 (%5,9) katılımcı, tek tip aşı olan 212 (%65,8) katılımcı, birden fazla tip aşı olan 91 (%28,3) katılımcı bulunmaktadır (Tablo 4.8). Çalışmamızda Covid-19 aşısı olan katılımcıların PTSBÖ ortalaması 106,84, olmayan katılımcıların PTSBÖ ortalaması 110,11 bulundu. Covid-19 aşısı olan katılımcıların SAÖ ortalaması 33,41 bulunurken Covid-19 aşısı olmayan katılımcıların 34,42 bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda Covid-19 aşı olma durumu ile psikolojik dayanıklılık ya da sağlık anksiyetesi arasında anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Bekar olan katılımcıların sağlık anksiyetesi daha yüksek bulunmuştur. Özel sektörde çalışan katılımcılar memur, işçi, emekli ve diğerlerine göre psikolojik olarak daha dayanıklıdır. Çocuk sahibi olan, Covid-19 geçirmeyen veya emekli olan katılımcılar daha fazla Covid-19 aşısı olmuştur. Pandemi sürecinde Aile Hekimleri olarak aşılanma ile ilgili hastaların psikolojik durumunu tespit ederek buna uygun yaklaşımlarda bulunmalıyız.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of our study is to examine the relationship between psychological resilience and anxiety status in patients who applied to the Medical Faculty Hospital Family Medicine outpatient clinic and the Covid-19 vaccination status. Method: Our study was conducted in a prospective, descriptive design, by selecting a convenient sampling method, and individuals over the age of 18 who applied to Çanakkale Onsekiz Mart University Health Practice and Research Hospital Family Medicine Polyclinic between 15.01.2022 and 31.05.2022 and their relatives were included in the study. We have worked with those who approve. The data collection tool is a questionnaire form, and the questionnaire was applied to the participants by face-to-face interview method. Results: A total of 322 people, 135 (41.9%) men and 187 (58.1%) women, participated in the study. The age range of the participants was between 18 and 73. While 303 (94.09%) of the 322 participants participating in our research were vaccinated against Covid-19, 19 (5.9%) were not vaccinated. 8 (2.5%) participants with 1 dose of vaccine, 106 (32.9%) participants with 2 doses of vaccine, 119 (37%) participants with 3 doses of vaccine, 43 (13.4%) participants with 4 doses of vaccine,there are 24 (7.5%) participants who received 5 doses of vaccine and 3 (0.9%) participants who received 6 doses of vaccine. While 258 (80.1%) of the 322 participants were vaccinated with BioNTech, 64 (19.9%) participants were not vaccinated with BioNTech. While 133 (41.3%) of 322 participants were vaccinated with Sinovac, 189 (58.7%) participants were not vaccinated with Sinovac. A group with an incomplete dose of vaccination was formed by combining the participants in our study who had never been vaccinated and those who had 1 dose of vaccination. The remaining 2 doses or more of the participants were grouped as full-dose vaccines. There were 295 (91.6%) participants who received the full dose vaccine. There were 27 (8.4%) participants who had a missing dose of vaccine (Table 4.7). If we evaluate according to the vaccine types of the participants, there are 19 (5.9%) participants without any vaccine, 212 (65.8%) participants with one type of vaccine, 91 (28.3%) participants with more than one type of vaccine (Table 4.8).In our study, the mean of PTSBÖ of the participants who had the Covid-19 vaccine was 106,84, and the mean of the participants who did not have the Covid-19 vaccine was 110,11. While the average SAÖ of the participants with the Covid-19 vaccine was 33,41, the participants who did not have the Covid-19 vaccine were found to be 34,42. Conclusion: In our study, no significant relationship was found between Covid19 vaccination status and psychological resilience or health anxiety. Single participants were found to have higher health anxiety. Participants working in the private sector are more psychologically resilient than civil servants, workers, retirees and others. Participants who had children, did not have Covid-19, or were retired had more Covid-19 vaccinations. In the pandemic process, as family physicians, we should determine the psychological state of patients related to vaccination and take appropriate approaches.