Akne vulgaris tanılı hastaların yaşam kalitesinin ve birinci basamağa başvuru durumlarının değerlendirilmesi
Measuring the quality of life of patients with acne vulgaris and evaluating their admission to primary care
  1. Tez No: 789666
  2. Yazar: GÜLER YAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EDA ÇELİK GÜZEL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Dermatoloji, Family Medicine, Dermatology
  6. Anahtar Kelimeler: Akne Vulgaris, Yaşam Kalitesi, Aile Hekimi, Acne Vulgaris, Quality of Life, Family Physician
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Akne vulgaris; psikolojik sorunlara neden olabilen, tanı ve tedavisi birinci basamakta yapılabilen kronik bir deri hastalığıdır. Çalışmamız, Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hastanesi Dermatoloji Polikliniğine başvuran Akne vulgaris tanılı hastaların yaşam kalitesinin ölçülmesi ve birinci basamağa başvuru durumlarının değerlendirilmesi amacıyla yapıldı. Katılımcılara hazırlanan anketin yanı sıra AYKÖ ve GADS uygulandı. Çalışmamıza 01.12.2021 ile 01.04.2022 tarihleri arasında dermatoloji polikliniğine başvuran AV tanılı 221 hasta katılmıştır. Hastaların %29,0'u akne nedeniyle dermatologdan önce aile hekimine başvurmuştur. Hastaların %4,5'i sevk ile dermatoloji polikliniğine gelmiştir. Çalışmamızda GADS skoru ile AYKÖ puanı arasında pozitif yönde, çok zayıf derecede ve istatistiksel olarak anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Kadın hastaların AYKÖ puanları, erkeklere göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Akne sebebiyle AH başvurusu yapan hastaların AYKÖ puanları, aile hekimine başvurmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksektir. Çalışmamızda hastaların aile hekimine gitmeden dermatoloğa başvurduğu tespit edilmiştir. Hastalar bütüncül yaklaşımla biyopsikososyal açıdan değerlendirilmelidir. Akne tedavisinin aile hekimi tarafından başlanıp gerekli olduğunda dermatoloğa sevk edilmesinin hastaların yaşam kalitesini artıracağını düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Acne vulgaris; that is a chronic skin condition that can cause mental health problems and can be diagnosed and treated in primary care settings. Our study was carried out to measure the quality of life of patients with acne vulgaris who applied to the Dermatological Outpatient Clinic of Tekirdağ Namık Kemal University Hospital and to evaluate their admission to primary care. In addition to the questionnaire prepared for the participants, AQLI and GAGS were applied. Our study included 221 patients with AV diagnosis who had applied to the dermatological Outpatient Clinic between 01.12.2021 and 01.04.2022. 29.0% of the patients applied to the family physician before the dermatologist due to acne. 4.5% of the patients came to the dermatology outpatient clinic with referral. In our study, a positive, very weak and statistically significant association was found between the GAGS score and the AQLI score. Female patients had significantly higher AQLI scores than males. Patients who consulted their general practitioner about acne had a significantly higher AQLI score than those who did not. In our study, it was found that the patients applied to the dermatologist without applying for their family doctor. Patients should be evaluated from a biopsychosocial perspective using a holistic approach. We believe that starting acne treatment with the family doctor and, if necessary, referral to the dermatologist will improve patients' quality of life.