Parkinson hastası bireylerin manyetik rezonans görüntüleri ile subkortikal yapı hacimlerinin sağlıklı bireylerle kıyaslanarak incelenmesi
A comparative examination of volume of the subcortical structures by magnetic resonance images of parkinson patients with the HEALTHY individuals
- Tez No: 789680
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MERT NAHİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Parkinson, Subkortikal Yapılar, Gri madde, BrainSuite, Toplam İntrakranial Hacim, Parkinson, Subcortical Structures, Grey Matter, BrainSuite, Total Intracranial Volume
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Amaç: Parkinson substantia nigra dejenerasyonuna bağlı oluşan ve beyin hacmini olumsuz yönde etkileyen nörodejeneratif bir hastalıktır. Çalışmamızın amacı Parkinson hastalığına bağlı subkortikal beyin yapılarında oluşan hacim değişikliklerini incelemektir. Bireyler arasındaki farkın etkisini en aza indirmek amacıyla yapı hacimleri Toplam İntrakranial Hacim'e de oranlanarak hacim oranları da karşılaştırılmıştır. Önemi: Subkortikal yapılardaki hacim değişimlerini saptayarak etkilenen yapıları tespit etmek hastalığın erken tanısı ve yapıların işlevlerine göre erken önlem alınabilmesini mümkün kılacaktır. Yöntem: Çalışmaya 58 Parkinson hastası (15 kadın, 43 erkek) ve 28 sağlıklı bireye ait (9 kadın, 19 erkek) manyetik rezonans görüntüsü dahil edildi. Görüntüler üzerinden otomatik beyin segmentasyon programı BrainSuite ile hacim ölçümleri yapıldı. Bulgular: Parkinson hastası grupta sağ nucleus caudatus hacim oranı anlamlı şekilde daha düşük çıkarken; sol putamen hacmi ve sol globus pallidus hacmi, sol putamen hacim oranı ve bilateral globus pallidus hacim oranları kontrol grubunda anlamlı şekilde daha düşük çıkmıştır. Bu da bize hacim oranlarına da bakmanın bir fark oluşturduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Aim: Parkinson's is a neurodegenerative disease that occurs due to substantia nigra degeneration and negatively affects brain volume. The aim of our study is to examine the volume changes in subcortical brain structures due to Parkinson's disease. In order to minimize the effect of the difference between individuals, the volume ratios were also compared by dividing the building volumes by the Total Intracranial Volume. Importance: Detecting the volume changes in subcortical structures and identifying the affected structures will enable early diagnosis of the disease and early measures to be taken according to the functions of the structures. Method: Magnetic resonance imaging of 58 Parkinson's patients (15 women, 43 men) and 28 healthy individuals (9 women, 19 men) were included in the study. Volume measurements were made on the images with the automatic brain segmentation program BrainSuite. Results: While right nucleus caudatus volume ratio were significantly lower in Parkinson's disease group; left putamen volume and left globus pallidus volume, left putamen volume ratio and bilateral globus pallidus volume ratios were significantly lower in control group. This showed us that looking at volume ratios also makes a difference.