Vibrasyon uygulamasının anaerobik güç ve denge parametrelerine akut etkisinin incelenmesi
Investigation of the acute effect of vibration application on anaerobic power and balance parameters
- Tez No: 789695
- Danışmanlar: PROF. DR. ÇAĞRI ÇELENK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Anaerobik Güç, Denge, Dinamik Denge, Statik Denge, Vibrasyon, Anaerobic Power, Balance, Dynamic Balance, Static Balance, Vibration
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hareket ve Antrenman Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu araştırma, vibrasyon uygulamasının anaerobik güç ve denge parametrelerine akut etkisinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya, haftada en az 1 gün ve toplamda en az 60 dakika spor yapan 20-35 yaş aralığında 30 kadın, 31 erkek sedanter katılımcı dahil edildi. Anaerobik güç parametresinin ölçümünde Wingate testi, denge parametresinin ölçümlerinde ise BBS kullanıldı. Denge ölçümleri çift ayak statik denge ve çift ayak dinamik denge olmak üzere iki farklı şekilde yapıldı. Anaerobik güç ve denge ölçümleri, vibrasyon uygulaması olmadan akut ön test ve vibrasyon uygulamanın ardından akut son test ölçümleri alınarak yapıldı. Elde edilen sonuçlara göre anaerobik güç parametresinin ön test ve son test değerleri incelendiğinde, kadın katılımcıların ön test ortalama güç ve minimum güç değerleri ile son test ortalama güç ve minimum güç değerleri arasında bir fark bulunamazken (p>0.05), ön test maksimum güç ve yorgunluk indeksi değerleri ile son test maksimum güç ve yorgunluk indeksi değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0.05), ön test ortalama güç, minimum güç ve yorgunluk indeksi değerleri ile son test ortalama güç, minimum güç ve yorgunluk indeksi değerleri arasında anlamlı farklılık bulunmuştur (p0.05). Sonuç olarak, akut vibrasyon uygulamasının denge parametresine etkisinin olmadığı ve anaerobik güç parametresine pozitif etkisinin olduğu söylenebilir. Elde edilen veriler doğrultusunda akut vibrasyon uygulamasının anaerobik güç gerektiren spor dallarında antrenman öncesinde bir uyaran olarak kullanılmasının bireye avantaj sağlayabileceği düşünülmektedir. Ancak vibrasyon uygulamalarının akut ve kronik etkilerinin daha iyi gözlemlenebilmesi için vibrasyon uygulaması üzerine daha fazla araştırma yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The present study was conducted with the aim of investigating the acute effects of vibration application on anaerobic power and balance parameters. 30 female and 31 male sedentary participants aged 20-35 years who exercised at least 1 day a week for at least 60 minutes in total were included in the study. The Wingate test was used to measure the anaerobic power parameter and the BBS was used to measure the balance parameter. Balance measurements were performed in two different forms: biped static balance and biped dynamic balance. Anaerobic power and balance measurements were performed by taking acute pre-test measurements without vibration application and acute post-test measurements after vibration application. When the pre-test and post-test values of the anaerobic power parameter were analyzed based on the results obtained, no significant difference was found between the pre-test mean power and minimum power values and the post-test mean power and minimum power values of the female participants (p>0.05), while a significant difference was found between the pre-test maximum power and fatigue index values and the post-test maximum power and fatigue index values (p0.05), a significant difference was found between the pre-test mean power, minimum power and fatigue index values and the post-test mean power, minimum power, and fatigue index values (p0.05). In conclusion, it can be said that acute vibration application has no effect on the balance parameter and has a positive effect on the anaerobic power parameter. In line with the data obtained, it is thought that the use of acute vibration application as a stimulus before training in sports branches that require anaerobic power may provide an advantage to the individual. However, in order to better observe the acute and chronic effects of vibration applications, further studies on vibration application are recommended.