Multipl myelom'da tedavi ve prognostik indekslerin hasta survi, prognoz, tedavi başarısı ve hastalığa ait parametrelerle retrospektif değerlendirilmesi
Retrospective evaluation of treatment and prognostic indexes in multiple myeloma with patient survey, prognosis, treatment success and disease parameters
- Tez No: 789716
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ CAN ÖZLÜ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Multipl miyelom, genel sağkalım, otolog kemik iliği nakli, prognoz, Multiple myeloma, overall survival, autologous bone marrow transplant, prognosis
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Giriş ve Amaç: Kemik iliğindeki plazma hücrelerinden köken alan Multiple Miyelom tüm malignitelerin % 1'ini ve hematolojik malignitelerin %10'unu meydana getirmektedir. Miyelom hücreleri monoklonal proteinleri üreten plazma hücrelerinin genetik bir mutasyona uğraması sonucunda meydana gelir. Çalışmamızda multipl miyelom tanısı almış hastaların demografik özellikleri, prognostik indeksler ile hastalığa ait parametrelerin genel ve progresyonsuz sağkalıma etkisinin retrospektif olarak değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Gereç ve Yöntem: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi Evliya Çelebi E.A.H Hematoloji Bilim Dalı'nda Mart 2022 tarihi ile Ocak 2011 tarihi arasında tanı kriterlerine bakılarak tanısı konulmuş hastalar kurumda veri tabanı araştırması yoluyla belirlendi. Epidemiyolojik özelliklerine, tanı anındaki laboratuvar bulgularına, uluslararası evreleme sistemine göre evresine, radyolojik özelliklerine, prognostik indekslerin hasta survi, prognoz, tedavi başarısı ve hastalığa ait parametrelerle retrospektif değerlendirildi. Bulgular: Araştırmamıza alınan 136 olgunun %58,1'i erkek, %41,9'u kadın idi. Tanı yaşı ortalaması 65,6±12,0, yıl ölüm yaşı ortalaması 70,2±12,3 yıl olarak saptandı. 51 (%37,5) hastada en az bir tane kronik hastalığı bulunmakta olup en çok gözlenen ek hastalık hipertansiyon idi. Hastalarda en çok gözlenen paraprotein tipi IgG kappa (%44,1) olarak gözlenmiştir. Hastaların 51'inde (%37,5) kemik iliği naklinin yapıldığı bulundu. Kemik iliği nakli olanlarda medyan süre 169 ay olarak bulunurken nakil olmayanlarda medyan sağkalım süresi 32 ay olarak kalmıştır. Kemik iliği nakli olanlarda progresyonsuz sağ kalım medyan süresi 68 ay olarak bulunurken nakil olmayanlarda medyan sağkalım süresi 53 ay olarak bulunmuştur. Hastalarda %19,11 oranında başvuru anında böbrek yetmezliği saptanmıştır. Hastaların %19,11'inde hiperkalsemi bulunduğu görülmüştür. 38 hastada (%27,9)'unda litik kemik lezyon bulgusuna rastlanılmıştır. Litik lezyonu olanlarda progresyonsuz sağkalım medyan 36 ay olarak bulunurken olmayanlarda medyan süre 35,5 ay olarak bulunmuştur. Tartışma ve Sonuç: Multiple Miyelom tanılı hastalarda genel sağ kalım süresini ve progresyonsuz sağ kalım süresini anlamlı etkileyen faktörler kemik iliği nakli, hiperkalsemi; sadece progresyonsuz sağ kalım süresini anlamlı etkileyen faktörler böbrek yetmezliği, litik lezyon varlığı olarak saptanmıştır. Monosit değerinin anlamlı olmamasına rağmen olasılıklar oranına baktığımızda yüksek olması sağkalım ve mortalite değerlendirmede kullanılabilir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Aim: Multiple Myeloma originating from plasma cells in the bone marrow constitutes 1% of all malignancies and 10% of hematological malignancies. Myeloma cells result from a genetic mutation of plasma cells that produce monoclonal proteins. In our study, it was aimed to retrospectively evaluate the demographic characteristics, prognostic indices and the effects of disease-related parameters on overall and progression-free survival of patients diagnosed with multiple myeloma. Materials and Methods: Patients who were diagnosed between March 2022 and January 2011 in Evliya Çelebi E.A.H Hematology Department of Kütahya Health Sciences University were determined through database research in the institution. Epidemiological features, laboratory findings at the time of diagnosis, stage according to the international staging system, radiological characteristics, prognostic indices were evaluated retrospectively with patient survival, prognosis, treatment success and disease parameters. Results: Of the 136 cases included in our study, 58.1% were male and 41.9% were female. The mean age at diagnosis was 65.6±12.0 years, and the mean age at death was 70.2±12.3 years. 51 (37.5%) patients had at least one chronic disease and the most common comorbidity was hypertension. The most common type of paraprotein observed in patients was IgG kappa (44.1%). It was found that bone marrow transplantation was performed in 51 (37.5%) of the patients. The median survival time was found to be 169 months in those who had a bone marrow transplant, while the median survival time was 32 months in those who did not have a transplant. The median progression-free survival rate in patients with bone marrow transplant was 68 months, while the median survival time was 53 months in those without a transplant. Renal failure was detected in 19.11% of the patients at the time of admission. It was observed that 19.11% of the patients had hypercalcemia. Lytic bone lesions were found in 38 patients (27.9%). Median progression-free survival was found to be 36 months in those with lytic lesions, while the median duration was 35.5 months in those without. Discussion and Conclusion: Factors that significantly affect overall survival and progression-free survival in patients diagnosed with Multiple Myeloma, bone marrow transplantation, hypercalcemia; only the factors that significantly affected the progression-free survival time were kidney failure and the presence of lytic lesions. Although the monocyte value is not significant, when we look at the odds ratio, it can be used in the evaluation of survival and mortality.