İntihar girişimi olan bireylerin ailelerinin deneyimleri
Experiences of the families of individuals with suicide attempts
- Tez No: 789770
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ DUDU KARAKAYA, PROF. DR. İLHAN GÜNBAYI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: aile üyeleri, intihar, nitel araştırma, psikiyatri hemşireliği, yaşam deneyimi, family members, life experience, psychiatric nursing, qualitative research, suicide
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, intihar girişiminde bulunan bireylerin ailelerinin deneyimlerini belirlemektir. Yöntem: Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden tanımlayıcı fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Örneklem, ölçüt örnekleme tekniği ile belirlenmiş ve 2019-2022 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Psikiyatri Kliniğinde depresyon tanısı ile tedavi gören ve intihar öyküsü bulunan hastaların birinci derece yakınlarından oluşmuştur. Veriler yüz yüze bireysel görüşme yöntemi ile kişisel bilgi formu ve yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde Giorgi ve arkadaşlarının önerdiği tanımlayıcı fenomenolojik yöntem kullanılmıştır. Veriler N-VIVO 10 Pro paket programında analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların intihara ve intihar girişiminde bulunan birey ile birlikte yaşamaya ilişkin algılarının çoğunlukla olumsuz olduğu belirlenmiştir. İntiharın önlenebilirliğine ilişkin farklı görüşler dile getirmişlerdir. İntihar girişimi sonrasında yaşamlarının birçok yönden olumsuz etkilendiğini belirtmişler, yaşanan olumsuzluklara rağmen olumlu deneyimler edindiklerini dile getirmişlerdir. Pozitif duygular, negatif duygulara oranla daha yoğun ifade edilmiştir. İntihar girişiminde bulunan bireye yönelik olumlu tutum ve davranışlar sergilenmeye çalışıldığı, etkili ve etkisiz başetme yöntemlerinin kullanıldığı, desteğe ve bilgiye gereksinimlerinin olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Bu çalışma ile intihar girişiminin aile bireylerini derinden etkilediği, bu nedenle intihar girişimi sonrasındaki süreç yönetimi hakkında bilgi ve destek gereksinimleri olduğu ortaya konmuştur. Bu doğrultuda intihar girişiminde bulunan bireylerin aileleri için oluşturulacak destek programlarına ihtiyaç olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to determine the experiences of the families of individuals who have attempted suicide. Method: In the research, descriptive phenomenological method, one of the qualitative research methods, was used. The sample was determined by criterion sampling technique and consisted of first-degree relatives of patients with a history of suicide who were treated for depression in the Akdeniz University Hospital Psychiatry Clinic between 2019-2022. The Data were collected using face-to-face individual interview method, by personal information form and semi-structured interview form. The descriptive phenomenological method proposed by Giorgi et al. was used in the analysis of the data. The data were analyzed in the N-VIVO 10 Pro package program. Results: It was determined that the participants' perceptions of suicide and living with the person who attempted suicide were mostly negative. They expressed different views on the preventability of suicide. They stated that after the suicide attempt, their lives were adversely affected in many ways, and they expressed that they had positive experiences despite the negativities. Negative emotions were expressed more intensely than positive emotions. It has been determined that they try to exhibit positive attitudes and behaviors to the individual who has attempted suicide, they use effective and ineffective coping coping methods, and they need support and information. Conclusion: In this study, it was concluded that the suicide attempt affects the family members deeply, therefore, there is a need for information and support about the process management after the suicide attempt. In this direction, it is thought that there is a need for support programs to be created for the families of individuals who attempt suicide.