Popüler kültür olgusu kitsch ve tekstil ve moda tasarımı öğrencileri üzerine etkileri
Popular culture phenomenon kitsch and effects on textille and fashion design students
  1. Tez No: 789802
  2. Yazar: AMİNE HANDE TUNCER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FATMA ENGİN ALPAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Sanat, Kitsch (kiç), Tekstil, Moda Tasarımı, Popüler Sanat, Art, Kitsch, Fashion Design, Pop Art
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Sanayi Devriminin bir sonucu olan kitlesel üretimin de etkisiyle, sanattaki yavaş üretim ve biriciklik fikri yavaş yavaş gücünü yitirmiş ve popüler olanın metalaşması bunların yerini almaya başlamıştır. Kitsch nesnenin çıkışı bu metalaşma süreciyle paralellik göstermektedir. Kökenini Almanca'dan alan 'kitsch' kavramının, sanatsal bir bağlamda ilk kez 1870'li yıllarda Münih'teki bazı ressam ve sanat tacirlerinin siparişlerini tanımlamada kullanıldığı gözlenmiştir. Popüler kültürün sanat olgularından birisi olan Kitsch, melez bir tasarım anlayışına sahiptir denebilir. Çoğu zaman çok renkli ve süslü, bazı durumlarda baştan savma ve rastgele üretilmiş hissi uyandıran ama hemen ilk bakışta dikkat çeken, dini sembolleri bazen esprili, bazen ciddiyetsiz bir üslupla tasarıma dahil eden, estetik açıdan eleştirilir olsa dahi ilgi ve merak uyandıran, herkes tarafından sanat olarak kabul görmeyen ama sanattan beslenen bir olgudur. Sanatın hemen hemen tüm kollarında, özetle başta plastik sanatlar olmak üzere heykel, seramik, resim, grafik tasarım, fotoğraf, mimari, dekorasyon ve moda tasarımı gibi alanlarda kitsch ile karşılaşmak mümkündür. Bu olgunun, günümüz moda anlayışında ve hatta ileri gelen lüks moda markalarının haute couture tasarımlardaki yansımaları bile mevcuttur. Bu çalışma, tekstil ve moda tasarımı lisans öğrencileri arasında, başta moda tasarımı alanında olmak üzere, genel bağlamda diğer sanat kollarında kitsch etkilerinin varlığına dair bir farkındalığın olup olmadığını ve bunun boyutunu ortaya koymaya çalışmaktadır. Bu tür olgusal bir farkındalığın, ilgili bireylerin tasarım anlayışlarındaki eğilim ve etkileri saptamalarına yardımcı olacağı ve böylece daha bilinçli ve kontrollü analiz ve üretimlere katkıda bulunacağı düşünülmektedir. Ayrıca araştırmada, başta tekstil ve moda tasarımı bölümleri olmak üzere, Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyelerindeki tasarım eğitimi programları ve öğrencileri için Türkçe kaynak oluşturulması da planlanmıştır. Çalışmada, literatür taramasının sonucunda elde edinilen bilgi ve analizler ışığında, Güzel Sanatlar Fakültesi Tekstil ve Moda Tasarımı bölümlerinde eğitim gören öğrencilere, betimsel tarama tekniği olan online bir anket uygulanmıştır. Anket verilerine dayanarak, kitsch olgusunun günümüz sanat ve moda tasarımındaki etkileri hakkındaki farkındalıkların varlık ve boyutu genel olarak tahlil edilmiştir. Değişen estetik anlayışla birlikte kitsch tanımı yeni anlamlar kazanırken, araştırmamızda sanatsal bir ifade olarak ele alınan kitsch kavramının farkındalığına dair bu çalışmanın, eserlere yüklenen bu tür değerleri tanıma hususunda, ulaştığı bulgular ve uyguladığı yöntem bağlamında da katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
With the effect of mass production resulted from the Industrial Revolution, the idea of slow production and uniqueness in art gradually lost its power and the commoditization of the popular began to take place. The emergence of the kitsch object parallels this commoditization process. It has been observed that the concept of 'kitsch', which had its origin in German, was used for the first time in an artistic context to describe the orders of some painters and art dealers in Munich in the 1870s. Kitsch, one of the art phenomena of popular culture, can be said to have a hybrid design concept; it is often very colorful and ornate; in some cases it feels sloppy and randomly produced, but attracts attention at first glance; it includes religious symbols mostly in a humorous or lighthearted style; it arouses interest and curiosity even if it is criticized from an aesthetic point of view; it is not accepted as an art form by everyone although it is definetely fed by art. It is possible to encounter kitsch in almost all branches of art, in short, in plastic arts, sculpture, ceramics, painting, graphic design, photography, architecture, decoration and fashion design. This phenomenon has reflections in today's fashion understanding and even in the haute couture designs of leading luxury fashion brands. This study tries to reveal whether there is an awareness of kitsch influences among textile and fashion design students, whose artistic and stylistic awareness is thought to be above average, especially in the field of fashion design, but also in other branches of art in general. It is thought that this kind of factual awareness will help relevant individuals to identify trends and their effects better, and thus incorporate these into their analysis and production more consciously and in a better controlled way. In addition, in the research, it is planned to create Turkish resources for design education programs and students of Fine Arts Faculties, especially for textile and fashion design departments. In the study, in the light of the information and analyzes obtained through the literature review, an online questionnaire, which is a descriptive scanning technique, was applied to the students studying in the Textile and Fashion Design Department of the Faculty of Fine Arts. Based on the survey data, the existence and extent of awareness about the effects of the kitsch phenomenon on today's art and fashion design has been analyzed in general. While the definition of kitsch gains new meanings with the ever-changing aesthetic understanding, it is thought that this study on the awareness of the concept of kitsch, which is considered as an artistic expression in our research, can also contribute to recognise such values more accurately with the help of its findings and its method used in the study.