Balıkesir (İvrindi) kaolen yatağının seramik hammaddeleri yönünden incelenmesi
  1. Tez No: 78984
  2. Yazar: OKAN PULAT
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM BUZKAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Seramik, kaolen, İvrindi, kükürt, Ceramic, Kaoline, İvrindi, sulphur
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 56
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi BALIKESİR (İVRİNDİ) KAOLEN YATAĞININ SERAMİK HAMMADDELERİ YÖNÜNDEN İNCELENMESİ Okan PULAT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı : Yrd. Doç. Dr. İbrahim BUZKAN Ağustos 1998, 56 sayfa. Bu tez çalışmasında, Balıkesir (İvrindi) Çakmak Dere mevkiinde bulunan kaolen yatağından alınan örneklerin seramik hammaddesi olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Çalışma sahasının genel jeolojisi, stratigrafisi, tektoniği, kaolen yatağının oluşumu, özlü seramik hammaddelerinin sınıflandırılması, örneklerin hazırlanması, örneklerin harmanlanması, fiziksel ve kimyasal analizler hakkında bilgiler verilmektedir.Çalışma sahasından alman örneklerin analize hazırlanması ve harmanlanmasından sonra kükürt içerikleri belirlenmiştir. Bu örneklerin fiziksel ve kimyasal analizleri yapılmış, sahadaki kaolenin içerdiği demir ve kükürt değerlerinin seramik endüstrisi için sınır değerlerin çok üzerinde olmasından dolayı bu değerlerin ekonomik koşullarda düşürülmesine yönelik çalışmalar yapılmıştır. İncelenen örnekler üzerinde yapılan analiz ve testlerde, bu yatağın seramik hammaddesi olarak kullanılabileceği ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis INVESTIGATION KAOLIN DEPOSITS OF BALIKESİR (İVRİNDİ) FOR CERAMIC CRUDE MATERIALS Okan PULAT Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Graduate School of Natural Applied Sciensis Department of Geological Engineering Thesis Advisor : Yrd. Doç. Dr. İbrahim BUZKAN August 1998, 56 pages. In this study, it is investigated where the samples taken from the kaolin deposits in Çakmak Dere in the province of Balıkesir can be utilized as ceramic crude materials. Backround on general geology of study field, stratigraphics, tectonics and formation of kaolin deposits is given and also presented the classification of pure ceramic crude materials, preparation and blending of samples, physical and chemical analyses. The sulphur contents of the samples obtained from the study field are determined after their preparation and blending for the analyse. The physical and chemical analyses of these samples have been carried out in order to reduce economically the amounts of iron and sulphur contained in the kaoline taken from the field since they are for above the standart values. The tests and analyses on the samples considered have brought and that these kaolin deposits can be utilized for the use of ceramic crude material.