Investigation of potyvirus and phytoplasma diseases on common bean (Phaseolus vulgaris L.) grown in Niğde province
Niğde ilinde yetiştirilen fasulye (Phaseolus vulgarıs L.) bitkilerinde potyvirus ve fitoplazma hastalıklarının araştırılması
  1. Tez No: 789869
  2. Yazar: İREM KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÇİĞDEM ULUBAŞ SERÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Potyvirus, fasulye, viruse dayaniklilik, moleküler markör, fitoplazma teşhisi, Potyvirus, Common bean, virus resistance, molecular marker, phytoplasma detection
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Altmış potyvirus pozitif fasulye bitkisi, RT-PCR için seçilmiştir. 54 örneğin Bean common mosaic virus (BCMV) ile enfekteli olduğu tespit edilirken, bir örneğin Bean yellow mosaic virus (BYMV) ile enfekteli olduğu belirlenmiştir. Sekans dizisi elde edilen izolat 186, NCBI'de depolanan ve Almanya'da bezelyeden elde edilen bir BYMV izolatı ile %89 benzerlik göstermiştir. Bu çalışmada, on fasulye çeşidi şiddetli virulanslık özelliği gösteren BCMV izolatı ile inokule edilmiş ve inokulasyondan sonra çeşitlerin oluşturduğu simptom belirtileri gözlemlenmiştir. Fenotipik değerlendirmeler ve ELISA sonuçlarına göre, iki çeşit BCMV'ye hassas bulunurken, sekiz çeşit dayanıklı bulunmuştur. Ayrıca 22 fasulye çeşidinde dayanıklılık genlerini araştırmak amacıyla SCAR (SW-13, SBD-5 ve ROC11) ve CAPS (eIFE4) markörleri kullanılmıştır. Sonuçlar, 11 çeşidin SW-13 markörü ile dominant I genine özgü ürün verdiğini, 13 çeşidin ise SBD-5 markörü ile resesif bc-12 genine özgü ürün oluşturduğunu göstermiştir. Diğer yandan, bu çalışmada kullanılan fasulye çeşitlerinde resesif bc-3 geni ROC11 ile elde edilirken eIFE4 markörü ile bulunamamıştır. Ayrıca, simptomatik 56 fasulye bitkisi, fitoplazma teşhisi için test edilmiş fakat herhangi bir fitoplazma bulgusuna rastlanamamıştır. Bildiğimiz kadarıyla bu çalışma, Türkiye'de fitoplazma hastalıklarının moleküler tanımlanmasına yönelik yapılan ilk çalışmadır.
Özet (Çeviri)
Sixty potyvirus-positive samples were selected to be tested by RT-PCR. Fifty four samples were found to be infected with Bean common mosaic virus (BCMV), one sample infected with Bean yellow mosaic virus (BYMV). The sequenced isolate 186 showed 89% identity to a BYMV isolate from pea in Germany deposited in NCBI. In this study, ten common bean cultivars were inoculated with a BCMV isolate selected based on its high level of virulence trait, and their symptom appearance was evaluated after inoculation. Based on the phenotypic evaluations and PTA-ELISA screening, two cultivars were found to be susceptible to BCMV, while the eight cultivars were discovered to be resistant. Also, SCAR (SW-13, SBD-5, and ROC11) and CAPS (eIFE4) markers were used to detect resistance genes in 22 common bean cultivars. Results showed that 11 involved the I gene-specific product with SW-13 marker, while 13 contained the recessive bc-12 gene-specific product with SBD-5 marker. On the other hand, the recessive bc-3 gene was found with ROC11 marker but not with eIFE4 in common bean cultivars tested. Moreover, 56 symptomatic common bean samples were tested for phytoplasma detection, no phytoplasma was detected in the samples tested. To our knowledge, this is the first study in the attempt at molecular identification of phytoplasma diseases in common beans in Türkiye.