Comparative evaluation of in vitro biological activities of chemically characterized tilia species: Protective effects against inflammation and cytotoxic effects on pancreatic cancer cells with 2d and 3d spheroid models
Kimyasal olarak karakterize tilia türlerinin in vitro biyolojik aktivitelerinin karşılaştırmalı değerlendirilmesi: Enflamasyona karşı koruyucu etkileri ve 2d ve 3d sferoid modeli ile pankreatik kanser hücrelerine sitotoksik etkileri
- Tez No: 789874
- Danışmanlar: PROF. DR. HANDE SİPAHİ, DOÇ. DR. ETİL GÜZELMERİÇ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Antioksidan aktivite, anti-enflamatuvar aktivite, antikanser aktivite, Tilia türleri, 3D sferoid modeli, Antioxidant activity, anti-inflammatory activity, anticancer activity, Tilia species, 3D spheroid model
- Yıl: 2022
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Farmasötik Toksikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 131
Özet
Kanser, dünyada ikinci en sık ölüm nedenidir. Kanser tedavisinde en sık kullanılan yöntemlerden radyoterapi ve kemoterapi sağlıklı hücreleri de olumsuz etkiler. Tıbbi bitkiler zengin biyoaktif sekonder metabolitleri ile kanser ve enflamatuvar hastalıklar dahil olmak üzere ROT ile ilgili hastalıkların oluşum riskini azaltmak için daha güvenli alternatiflerdir. Bu çalışmanın amacı, kimyasal olarak karakterize edilen farklı Tilia türlerinin hidroalkolik ekstrelerinin antioksidan aktiviteleri, enflamasyona karşı koruyucu etkileri ve antikanser potansiyelleri açısından karşılaştırmalı olarak değerlendirmektir. Antioksidan aktiviteler için DPPH, CUPRAC ve FRAP deneyleri yapıldı. Enflamasyona karşı koruyucu etki, LPS ile indüklenen RAW 264.7 mürin makrofaj hücrelerinde in vitro nitrit düzeyi belirlenmesi ve IL-6 salıverme ve PGE2 üretimi inhibisyonu deneyi ile gerçekleştirildi. Ekstrelerin antikanser aktiviteleri, 2D sitotoksisite testi ve 3D sferoid oluşumu/büyüme testi ile MIA PaCa-2 pankreas kanseri hücre hattında değerlendirildi. En yüksek fenolik içeriğe sahip T. rubra çiçek ekstresi FRAP ve CUPRAC testlerinde en yüksek antioksidan kapasiteyi gösterdi. En yüksek flavonoit içeriğine sahip olan T. rubra brakte ekstresi DPPH testinde en yüksek antioksidan aktiviteyi gösterdi. Tüm ekstreler, 0.125–1 mg/mL konsantrasyon aralığında LPS ile indüklenen nitrit üretimini %50'den fazla inhibe etti. T. tomentosa brakte ekstresinde en yüksek NO inhibisyonu tespit edildi. Ek olarak, tüm ekstreler, IL-6 salımı ve PGE2 üretimi üzerinde güçlü inhibitör etki gösterdi. T. rubra türünde brakte, çiçek ve çiçek durumu ekstreleri, 2D sitotoksisite deneyi ile sırasıyla 0.16 ± 0.01, 0.21 ± 0.01 ve 0.24 ± 0.05 mg/mL IC50 değerleri ile en yüksek sitotoksik aktiviteyi gösterdi. Benzer şekilde, T. rubra brakteleri, 3D sferoid deneyi ile %50 azalma ile en güçlü sferoid boyut değişikliğini gösterdi. Sonuç olarak, araştırılan Tilia türlerinin enflamasyona karşı güçlü koruyucu aktivite gösterdiğini ve özellikle T. rubra çiçek ve braktelerinin umut verici antikanser aktivite gösterdiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Cancer is the second leading cause of death worldwide. The most common methods for cancer treatment are radiation therapy and chemotherapy; however, these methods adversely affect the healthy cells. Medicinal plants could be safer alternatives with rich secondary metabolites having anti-inflammatory and anticancer properties for decreasing the risk of oxidative stress-related diseases including inflammatory conditions and cancer. This study aims to comparatively assess the hydroalcoholic extracts of chemically characterized Tilia species in terms of their antioxidant activities, protective effects against inflammation, and anticancer potentials. For the antioxidant activities DPPH, CUPRAC, and FRAP assays were performed. The protective role against inflammation was evaluated by in vitro nitrite assay in LPS-induced RAW 264.7 murine macrophage cells and IL-6 releasing and PGE2 production inhibition assays. Anticancer activities of the extracts were assessed with a 2D cytotoxicity assay and 3D spheroid formation/growth assay towards MIA PaCa-2 pancreatic cancer cell line. The highest phenolic and flavonoid contents were determined in T. rubra flowers and bracts which showed the highest antioxidant activities in FRAP, CUPRAC and DPPH assays. All extracts inhibited LPS-induced nitrite production by more than 50 % at 0.125–1 mg/mL concentrations range. T. tomentosa bracts exerted the best anti-inflammatory activity with 90% NO inhibition. In addition, all Tilia species exerted potent reducing capacity on IL-6 releasing and PGE2 production. Bracts, flowers, and inflorescences extracts of T. rubra exerted the highest cytotoxic activity with IC50 values of 0.16 ± 0.01, 0.21 ± 0.01, and 0.24 ± 0.05 mg/mL, respectively in 2D cytotoxicity assay. Similarly, bracts of T. rubra showed the strongest spheroid size change with 50 % reduction with the 3D spheroid assay. In conclusion, our results suggest that all investigated Tilia species showed potent protective activity against inflammation and especially T. rubra flowers and bracts have shown promising anticancer activity against MIA PaCa-3 pancreatic cancer cell line.