Investigation of chemokine ligand12 (Cxcl12) gene polymorphism in ovarian cancer among the turkish population
Türk popülasyonunda over kanseri hastalarında kemokin ligant 12 (Cxcl12) gen polimorfizminin etkisinin araştırılması
  1. Tez No: 789873
  2. Yazar: EMAN AHMED BOUNI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLSÜM SEDA GÜLEÇ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Moleküler Tıp, Molecular Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: yumurtalık kanserleri. Kemokin ligandı 12, CXCL12 geni, SNP. genotipler, Ovarian Cancer Chemokine ligand 12, CXCL12, SNP, Genotypes
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Tıp Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Tıp Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 70
Özet
Yumurtalık cancer, dünya çapında dünyaya yönelik öldürücü kanser olarak kabul edilir. 2021 yılındaki yaklaşık 4059 yumurtalık kanserden vaka olarak ve bunlardan 2730'u Türkiye'de kanserden ölüm olarak rapor edilmiş.Bu evrende nadirdir, ancak erken yaştakilerde gördüklerinin zor günlerinde kadınlardan yüksek ölüm üzerinde var. ilerlemiş tarama ve yumurtalık kanserinin spesifik belirtileri veya yoktur. bu artık günümüzde çoğu zaman üst düzeylerde metastaz ve yüksek düzeyde nüks ile başvurudu. Yumurtalık kanserleri, yumurtalık kanserlerinin çok sayıda morfolojik ve ölüm tipinin bulunduğu heterojen poligenik bir patlama. Yumurtalık felaketlerinin patogenezinde çeşitli gen mutasyonları yer almaktadır. Kemokin ligandı 12 (CXCL12), kemokin (C-X-C motifi) reseptörü 4 (CXCR4) için bir ligand görevi gören bir kemokindir. CXCL12 geni, normal ve yumurtalık kanserlerinde eksprese edilir. Hem CXCL12 hem de CXCR4, gelişmiş olgunluk için, üniversitegenez ve metastaz üzerinden yumurtalık karsinogenezinde rol oynar. Bu tez, Türk cihazında12 CXCL SNP ile ilgili olasılık konusundaki şüphelerinizi araştırmayı düşünüyorum. Tow grubu (=40) kanserli hasta ve (n= 47) üzerinde kontrol grubu, real-time PCR incelendi ve analiz analizi yapıldı. Bu SNP'nin genotipik ve alelik kurslarına odaklandık. homozigot tip (CT) ve homozigot mutant tip (TT) %46,7, %8 ve %8.5 olarak hesaplanmıştır. Hastada homozigot vahşi tip (CC), heterozigot, (CT) ve homozigot tip (TT) gösterici %42,5 ve %47,5 ve %10 olarak belirlenir.) hasta ve kontrol edici genotipler arasında önemli ifadeler arasında yer alır. . P değeri ((p = 0.962) CXCL12 genindeki SNP rs 1801157 ile çalışma deneklerde yumurtalık kanserleri arasında riskler arasında bir ilişki içindeyken vardık.
Özet (Çeviri)
Ovarian cancer is considered the eighth killer cancer in women globally. In 2021, about 4059 women were identified as ovarian cancer cases, and 2730 of them were reported as cancer deaths in Turkey. It is relatively uncommon, but it has a high death rate among women due to its being hard to detect at early stages when there are no reliable screening methods. Therefore, most of the patients presented at advanced stages with metastasis. Ovarian cancer is a heterogeneous polygenic disease in which there are numerous morphological and molecular types of ovarian cancer. Several gene mutations are involved in the molecular pathogenesis of ovarian cancer.Chemokine ligand 12 (CXCL12) is a chemokine that acts as a ligand for chemokine (C-X-C motif) receptor 4 (CXCR4). The CXCL12 gene is expressed in normal and ovarian cell cancer. Both CXCL12 and CXCR4 are involved in ovarian carcinogenesis through enhanced tumor cell growth, angiogenesis, and metastasis. This thesis study aims to investigate the possible association between SNP rs1801157 in CXCL12gene and susceptibility to ovarian cancer among the Turkish population. The two groups were investigated (n = 40) ovarian cancer patients and the (n = 47) control group, using real-time PCR and statistical analysis of data was performed by the SPSS program. We focused on the genotypic and allelic distribution of this SNP. According to our findings, homozygote wild type (CC), heterozygote (CT), and homozygote mutant type (TT) rates are calculated respectively as 44.7%, 46.8%, and 8.5% in the control group. However, homozygote wild type (CC), heterozygote (CT), and homozygote mutant type (TT) rates are determined respectively as 42.5%, 47.5%, and 10% in the patients' groups. There was no significant relationship between genotypes in patients and the control group subjects under study. We obtained a p-value of (0.962)