Gelik (Zonguldak) bölgesinde westfaliyen yaşlı kömür damarlarında gaz oluşumunun modellenmesi
  1. Tez No: 78998
  2. Yazar: İMRAN BİLİR (DEMİRCİ)
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHATTİN PELİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Modelleme, kinetik parametreler, gömülme, olgunluk, metan, Modelling, kinetic parameters, burial, maturity, methane
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi GELİK (ZONGULDAK) BÖLGESİNDE WESTFALIYEN YAŞLI KÖMÜR DAMARLARINDA GAZ OLUŞUMUNUN MODELLENMESİ İmran BİLİR Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Jeoloji Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof.Dr. Selahattin PELİN Ağustos 1998, 117 sayfa Kömür madenciliğinde neden olduğu grizu patlamaları ile önemli bir sorun olarak görülen metan gazından ekonomik olarak yararlanmak mümkündür. Bu amaçla kömürden gaz oluşumunun modellenmesi bilgisayar destekli teknikler vasıtasıyla yapılabilmektedir. Bilgisayar destekli simülasyon teknikleri kömür damarları içinde değerli metan içeriğini modellemek için kullanılabilir. Bu çalışmada Gelik Bölgesi'nde Westfaliyen yaşlı kömür damarlarının gaz oluşumunun modellenmesi hedeflenmiştir. Bu amaçla PELİN ve BAYRAK'ın izni ile Geomodel adlı bilgisayar programı kullanılmıştır. Önce jeolojik evrimin iiiÖZET (devam ediyor) bir kavramsal modeli hazırlanmış ve programlamaya uygun olan kuyuların (Namuriyen-Westfaliyen geçişi izlenebilen Gelik-6, Gelik-21, Gelik-39, Gelik-40, Gelik-41 ve Gelik-44 kuyuları) modellenmesi için gerekli girdi verileri saptanmıştır. Girdi verileri; ilksel porozite, güncel porozite, sıkışma katsayısı, güncel kalınlık, tavan derinliği, çökelme başlangıç zamanı, çökelme bitiş zamanı, aşınma miktarı, ısısal iletkenlik, ısı akısı, yüzey sıcaklığı, radyoaktif isi üretimi ve kinetik parametrelerdir. Kullanılan program yardımıyla, incelenen bölgede seçilmiş olan kuyulardaki çeşitli kömür damarlarının, gömülme tarihçesi, gözeneklilik, ısısal iletkenlik, ısı akısı, sıcaklık ve olgunluk evrimleri ile üretmiş oldukları gaz miktarları bulunmuştur. Bu çalışmada hesaplanmış olan gaz miktarları kapalı bir sistem için geçerlidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis MODELLING OF GAS GENERATION OF WESTPHALIAN COAL UNITS IN GELİK (ZONGULDAK) REGION İmran BİLİR Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciencies Department of Geological Engineering Thesis Advisor: Prof.Dr. Selahattin PELİN August & 1998, 117 pages It is possible to use economically the methane gas which is seen as an important cause of firedamp explosion in coal mines. Computer based techniques can be used to model valuable methane content in coal seams. In this research, modelling of gas generation of Westphalian coal units in Gelik Region (Zonguldak) is intented. For this purpose, a computer program, Geomodel, is used with permission of Pelin and Bayrak. First a conceptual model of geological evolution is constructed and in order to model the wells (Namuriyen- Westphalian which can be following contact Gelik-6, Gelik-21, Gelik-39,ABSTRACT (continued) Gelik-40, Gelik-41, Gelik-44 wells) which appropriate to programming, the necessary input data is prepared. Input data is; originally porosity, present porosity, compaction constant, present thickness, roof dipness, starting time of subsidence, finishing time of subsidence, quantity of erosion, thermal conductivity, heat flow, surface temperature, radioactive heat generation and kinetic parameters. By using the Geomodel program, burial history, porosity, thermal conductivity, heat flow, temperature and their maturity evolution with produced hydrocarbon (gas) amount have found for various coal seams in the selected wells in explored region. In this study, hydrocarbon quantity which was computed is validity for a close system.