TTK karadon taşkömürü işletme müessesinde çalışan ayaklardaki sokunabilir tozların kuvars içeriklerinin kırmızı ötesi spektroskopi yöntemi ile araştırılması
- Tez No: 78997
- Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT DİDARİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Solunabilir toz, kuvars, kırmızı ötesi spektroskopi yöntemi
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TTK KARADON TAŞKÖMÜRÜ İŞLETME MÜESSESESİNDE ÇALIŞILAN AYAKLARDAKİ SOLUNABİLİR TOZLARIN KUVARS İÇERİKLERİNİN KIRMIZI ÖTESİ SPEKTROSKOPİ YÖNTEMİ İLE ARAŞTTRDLMASI Melahat GEBE DEK (KARALİ) Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Maden Mühendisliği Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Prof. Dr. Vedat DİDARİ Haziran 1998, 58 sayfa Bu çalışmada; pnömokonyoza neden olan tozların oluşumundan ve zararlarından bahsedilerek oluşum koşulları hakkında özet bilgiler i verilmiş, kömür işçileri pnömokonyozunun gelişiminde rolü halen tartışılan“kuvars”ın yoğunluğunun belirlenmesinde en çok kullanılan kırmızı ötesi (Infrared) (İR) spektroskopi yöntemi açıklanmıştır. Ardından, çalışmanın gerçekleştiği TTK Karadon Müessesesi tanıtılmış, numunelerin alındığı ayaklar hakkında bilgiler verilerek yapılan ölçüm ve analizler tek bir ayak örneğinde (Kilimli İşletmesi -360/-460 Sulu ayak) ayrıntılı olarak anlatılmıştır. ıııÖZET (devam ediyor) Daha sonra Karadon Müessesesinde yapılan toz ölçümlerinin, analizlerin ve hesaplamaların sonuçlan verilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda; Gelik İşletmesinde çalışılan ayaklarda toz yoğunluğu bakımından problem olmamasına rağmen (1.5 mg/m3) yüksek kuvars oram (%9.95) görülmektedir. Kilimli işletmesi için ise hem toz yoğunluğunun (4.20 mg/m3) hem de kuvars oranının (%17.13) oldukça yüksek olduğu görülmektedir. Her iki işletme için hesaplanmış değerler ışığında Karadon Müessesesi toz yoğunluğu bakımından“normal”olarak değerlendirilirken kuvars içeriğinin, dünyada genel olarak kabul edilen kritik değerin (%5) üstünde olduğu görülmektedir (%13.54).
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc.Thesis INVESTIGATION ON QUARTZ CONTENT OF RESPIRABLE DUST IN LONGWALL FACES OF TTK KARADON DISTRICT WITH INFRARED SPECTROSCOPY TECHNIQUE Melahat GEBEDEK (KARALİ) Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Mining Engineering Thesis Advisor: Prof. Dr. Vedat DIDAR1 June 1998, 58 pages. In this study, firstly, a brief information is given about the formation of harmful dusts causing pneumoconiosis. Infrared Spectroscopy technique which is used to determine the quartconcentration (which has an important role in progression of the disease) is explained in detail. Following, TTK Karadon District and the sampled longwall faces is introduced. The methods of the sampling analysing and estimatingABSTRACT (continued) are described for a single face (Kilimli Mine -360/-460 Sulu) and results are given for all the faces studied. Following interpretations are made due to those results: The longwall faces in Gelik Mine has no problem when the dust concentrations are considered (averagely 1.5 mg/m3) though the quartz contants are slighthg high (%9.95). Kilimli Mine has moderate dust (4.20 mg/m3) and highly quartz (%17.13) concantrations. When all the District is considered; dust concantrations are normall as the quartz contents are generally beyond (%5) the acceptable limits (%13.54). Key Words : Respirable dust, quartz, infrared spectroscopy technique Science Code : 607.01.04 VI