Türkiye'deki bazı endemik centaurea l. taksonları üzerinde morfolojik ve palinolojik araştırmalar
- Tez No: 78999
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ZAFER KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Centaurea, Endemik, tç ve Dış Morfoloji, Polen
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 50
Özet
ÖZET Yüksek Mühendislik Tezi TÜRKİYE'DEKİ BAZI ENDEMÎK CENTAUREA L. T AKSONLARI ÜZERİNDE MORFOLOJİK VE PALİNOLOJİK ARAŞTIRMALAR Barbaros YAMAN Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Data Tez Danışmam: Yard. Doç. Dr. Zafer KAYA Eylül 1998, 50 sayfa Bu araştırmada, Türkiye'de endemik olan Centaurea sotstitialis subsp. pyracantha (Boiss.) Wagenitz ve Centaurea pestalozzae Boiss. türleri morfolojik ve palinolojik yönden incelenecek, her iki türe ait iç ve dış morfolojik özelikler ile palinolojik özelikler saptanmıştır. Dış morfolojik incelemelerde, 1996 yılında doğal yetişme ortamlarından toplanan bu iki endemik türün özelikleri, taze ve kuru materyaller üzerinde yapılan ölçümler IIIL ve lumenÖZET ( devam ediyor ) ve floristik-sistematik yayınlara dayanılarak belirlenmiştir. Bitkilerin kapitulum, involukrum, çiçek, aken, yaprak, ve fillari (involukrum yaprağı) gibi kısımları ölçülmüş ve özelikleri saptanmıştır. îç morfolojik araştırmalarda ise, topladığımız iki Centaurea L. türünün gövde, fillari ve yapraklarından enine ve yüzeysel kesitler alınmıştır. Gövde enine kesitlerinde; iletim dokusunun gövde hacmine katılma oranı, ksilem ve floemin iletim demetlerine katılım yüzdesi belirlenmiştir. Trahelerin teğetsei ve radyal çaplan ölçülmüş ve ksilemdeki sayılan da saptanmıştır. Ayrıca maserasyon sonucu elde edilen liflerin uzunluk ve genişlikleri ile çeper kalınlıktan ve lumen açıklıkları ölçülmüştür. Yaprakta ise; yaprak 1ffllın1ığıJ üst ve alt epidermis hücrelerinin lumen boyutları, stoma hücrelerinin teğetsei ve radyal çaplan ile mm2 deki sayılan saptanmış ve venasyon ile ilgili olarak mm2 deki mezofil adacıklarının sayısı belirlenmiştir. Palinolojik incelemelerimizde, her iki türe ait polenlerin polen morfolojileri ile ilgili ölçümler ve tesbitler yapılmıştır. Ha türdede polen tipi tricolporatae, polen şekli subprolata'dır. C. solstitialis subsp. pyracantha (Boiss.) Wagenitz'da P/E= 1.16 (W) iken; Centaurea pestalozzae Boiss. 'te P/E= 1.24 (W)'dır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis PALINOLOGICAL AND INTERIOR-EXTERIOR MORPHOLOGICAL RESEARCH ON SOME ENDEMIC CENTAUREA L. TAXA IN TÜRKİYE Barbaros YAMAN Zonguldak Karaelmas University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Forest Engineering Thesis Advisor: Asst Prof. Zafer KAYA September 1998, 50 pages Both the exterior and interior morphological characteristics and the palinological properties of Centaur ea solstitialis subsp. pyraamtha (Boiss.) Wagenitz and Centaurea pestalozzae Boiss., which are endemic in Türkiye, have been determined in this research. In the exterior morphological studies; the characteristics of these endemic species collected from their natural growing environment have been described according toABSTRACT ( Continued ) the measurements made on the fresh and dry materials and to the floristical- systematical publications. The parts of the plants like capitula, involucre, flower, achene, leaf and phyllary (the leaf of involucre) have been measured and so their characteristics have been determined. hi the interior morphological research; the transverse and tangential sections have been taken from the stems, phyllaries and leaves of these two Centaur ea species. In the stem transverse sections; the radial and tangential diameters of the trache have been measured and their number in xylem has been counted. The proportion of the conducting tissue to the stem volume and the proportion of the xylem and phloem to the conducting tissue have been determined. In addition, the lengths and widths of the fibres got from the maseration, their cell wall thickness and lumen diameters have been measured. In the leaves; leaf thickness, lumen dimensions of the lower and upper epidermis cells, the lengths and widths of the stoma cells and their numbers in a mm2 have been determined and also the mesophyll islets related to the veination in a mm2 have been counted. The pollen types of these two species which were studied by us in mis research are tricolporatae like the pollens of the other endemic Centaurea species and the pollen shapes of them are subprolata. The pollen shape of Centaurea solstitialis subsp. pyracantha (Boiss.) Wagenitz was determined as P/E= 1.16 (W) and the VIpollen shape of Centaurea pestalozzae Boiss. was determined as P/E= 1.24 (W). The morphological (interior-exterior) and palinological properties of these two Centaurea species have been shown in Table 3.15 and Table 4.1. Keywords : Centaurea, Endemic, Interior and Exterior Morphology, Pollen Science Code : 502.01.01 vn