Hepatoselüler karsinom (HEPG2 hücre hattı) üzerinde borik asit uygulamasının glutatyon peroksidaz enzim aktivitesi üzerine etkisi
The effect of boric acid administration on glutathione peroxidase enzyme activity in hepatocellular carcinoma (HEPG2 cell line)
  1. Tez No: 789995
  2. Yazar: BETÜL ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZEN ÖZENSOY GÜLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Borik Asit, Glutatyon Peroksidaz, Hepatoselüler Karsinom, Boric Acid, Glutathione Peroxidase, Hepatocellular Carcinoma
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kanser Biyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Hepatoselüler Karsinom (HepG2 Hücre Hattı) Üzerinde Borik Asit Uygulamasının Glutatyon Peroksidaz Enzim Aktivitesi Üzerine Etkisi Hepatoselüler Karsinom, çoğunlukla karaciğer hastalığı olan ve siroz gelişen hastalarda ortaya çıkan en yaygın primer karaciğer malignitesidir. Sitokrom P-450 (CYP450); ilaç, ksenobiyotikler, kolesterol ve safra asidi sentezinde, streoid sentezi ve katabolizmasında rol oynayan enzim sistemidir. CYP450 enziminin, artan aktivitesinin lipit peroksidasyonuna ve ROS üretimine yol açtığı bilinmektedir. Glutatyon Peroksidaz enzimi (GPx) hücrelerin sitoplazmasında bulunup H2O2'den kaynaklanan oksidatif hasara karşı hücreleri koruyan antioksidan enzimdir. GPx enziminin, anjiyogenez ve tümör hücrelerinin proliferasyonunu inhibe ettiği bildirilmiştir. Ayrıca GPx enziminin, immün aracılı mekanizmalarla hepatoselüler karsinom oluşumunu önlediği ve ilerlemesini baskıladığı da bilinmektedir. GPx enziminin inhibisyonunun hücrede programlanmış ölüme neden olduğu bildirilmiştir. Bor elementi vücuda su ve bitki kaynaklı besinlerden alınır, gastrointestinal sistemde neredeyse tamamen emilir ve kanda borik asit olarak dolaşır. Çalışmalarda borik asitin, uygulanan doz ile bağlantılı olarak bazı kanser türlerinde, proliferasyonu inhibe ederek apoptozu indüklediğini göstermiştir. Bu çalışmada, HepG2 hücre hattında borik asitin GPx aktivitesi üzerindeki etkisi in vitro olarak araştırılmıştır. GPx aktivitesi spektrofotometrik olarak ölçülmüştür. Borik asitin GPx enzimi üzerine inhibisyon etkisi gözlendiği tespit edilmiştir. Borik asitin GPx enzimi üzerine sitotoksitesini belirlemek için hücre canlılık testi uygulanarak inhibisyon seviyeleri ölçülmüştür. Bu çalışmada, GraphPad Prism 9 programı kullanılarak, HepG2 hücreleri üzerine uygulanacak borik asit dozu 236,7 mM olarak belirlenmiştir ayrıca borik asit uygulanan ve uygulanmayan HepG2 hücrelerinde GPx konsantrasyonlarının anlamlılık düzeyleri gösterilmiştir. Sonuç olarak, borik asit hepatoselüler karsinom hücreleri üzerinde glutatyon peroksidaz enzim aktivite düzeyinde anlamlı inhibisyon etkisi göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The effect of boric acid administration on glutathione peroxidase enzyme activity in hepatocellular carcinoma (HepG2 cell line) Hepatocellular carcinoma is the most common form of primary liver malignancy and usually occurs in patients with chronic liver disease and cirrhosis. Cytochrome P450 (CYP450); is an enzyme system involved in the synthesis of drugs, xenobiotics, cholesterol, bile acid, and steroids and their degradation. It is known that the increased activity of CYP450 enzyme leads to lipid peroxidation and the formation of ROS. The enzyme glutathione peroxidase (GPx) is an antioxidant enzyme located in the cytoplasm of cells that protects cells from oxidative damage by H2O2. GPx enzyme has been shown to inhibit angiogenesis and proliferation of tumor cells and prevent the development of hepatocellular carcinoma and suppress its progression through immune-mediated mechanisms. Inhibition of the GPx enzyme leads to programmed death of the cell. The element boron is absorbed into the body with drinking water and plant foods, it is almost completely absorbed in the liver. It circulates in the blood as boric acid and it induces apoptosis in some types of cancer. In this study, the effect of boric acid on glutathione peroxidase enzyme activity was investigated in the HepG2 cell line. The GPx enzyme cells were measured spectrophotometrically. Boric acid was found to have an inhibitory effect on the GPx enzyme. According to these results, the inhibition levels were measured by applying the cell viability assay to determine the cytotoxicity of boric acid on the GPx enzyme. In this study, the boric acid dose to be applied to HepG2 cells was set at 236.7 mM using the GraphPad Prism 9 program. In addition, the significance levels of GPx concentrations in HepG2 cells with and without boric acid application were again determined using the GraphPad Prism 9 program. As a result, boric acid showed a significant inhibitory effect on HepG2 cells at the level of glutathione peroxidase enzyme activity.