HepG2 karaciğer kanseri hücre hattında ML351'in ferroptoz üzerine etkisinin incelenmesi.
Examination of the effect of ML351 on ferroptosis in HepG2 liver cancer cell line
- Tez No: 956422
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN ŞENTÜRK, DOÇ. DR. FATİH KAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Hepatoselüler karsinom, HepG2, Lipoksijenaz, ML351, Hepatocellular carcinoma, HepG2, Lipoxygenase, ML351
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Biyoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Hepatoselüler karsinom (HCC), kötü prognozlu en sık görülen primer karaciğer malignitesi olup, tedavi yöntemleri genellikle yetersiz kalmaktadır. Bu bağlamda, HCC tedavisinde etkinliği artırabilecek yeni terapötik stratejilerin geliştirilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu tez çalışmasında, 12/15-LOX inhibitörü ML351'in HepG2 karaciğer kanseri hücre hattı üzerinde yeni bir düzenlenmiş hücre programı olan ferroptoz üzerine etkileri incelenmiştir. Çalışmanın temel amacı, ML351'in oksidatif stres ve lipid peroksidasyonu yoluyla ferroptozu indükleyerek karaciğer kanseri hücreleri üzerindeki etkilerini çeşitli biyokimyasal analizlerle belirlemektir. Hücre canlılığı, MTT testi kullanılarak değerlendirilmiş ve ML351'in 2, 10 ve 20 µM dozlarıyla tedavi edilerek dola ilişkili yanıtlar incelenmiştir. Ardından, total antioksidan kapasite (TAS), tümör nekroz faktör alfa (TNF-α) ve interlökin-1β (IL-1β), sitokrom c (CYC), kaspaz 3 (CASP3) seviyeleri ölçüldü. Sonuçlar, HepG2 hücreleri üzerinde ML351'in farklı dozlarının hücre proliferasyonunu anlamlı şekilde azalttığı görülmüştür. Bununla birlikte, TAS seviyesinde anlamlı bir azalma görülürken; proinflamatuar sitokin belirteçleri (TNF-α ve IL-1β) ile hücre ölüm süreçleriyle ilişkili olan belirteçlerin (CYCS ve CASP3) seviyesinde doza bağımlı bir artış görülmüştür. Elde edilen bulgular, ML351 uygulamasının HepG2 hücrelerinde redoks dengesini bozarak oksidatif hasar ve anti-inflamatuar etkiye, aynı zamanda ferroptoz mekanizmalarını tetikleyerek hücresel ölüm sürecini hızlandırabileceğini göstermektedir. ML351'in bu mekanizmayı tetiklemesi, HCC hücrelerinde potansiyel olarak anti-proliferatif etki gösterebilir ve hücresel ölüm süreçlerini hızlandırabilir. Bu çalışma, 12/15-LOX inhibitörü ML351'in, HCC tedavisinde potansiyel hedefler arasında yer alabileceği ve bu tedavi stratejisinin etkinliğinin daha iyi anlaşılabilmesi için ileri düzey biyolojik ve klinik çalışmaların gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Hepatocellular carcinoma (HCC) is the most common primary liver malignancy with a poor prognosis, and treatment methods are generally insufficient. In this context, the development of new therapeutic strategies that can enhance the effectiveness of HCC treatment is of great importance. This thesis investigates the effects of the 12/15- lipoxygenase (LOX) inhibitor ML351 on ferroptosis, a newly regulated cell death program, in the HepG2 liver cancer cell line. The primary aim of this study is to determine the effects of ML351 on liver cancer cells through oxidative stress and lipid peroxidation, thereby inducing ferroptosis, using various biochemical analyses. Cell viability was assessed using the MTT assay, and responses related to dosedependent effects were investigated with treatment of ML351 at concentrations of 2, 10, and 20 µM. Subsequently, total antioxidant capacity (TAC), tumor necrosis factor-alpha (TNFα), interleukin-1β (IL-1β), cytochrome c (CYC), and caspase 3 (CASP3) levels were measured. The results showed that ML351 significantly reduced cell proliferation in HepG2 cells at different doses. Furthermore, a significant decrease in TAC levels was observed, while pro-inflammatory cytokine markers (TNF-α and IL-1β) and cell death-related markers (CYCS and CASP3) showed dose-dependent increases. The findings suggest that ML351 disrupts the redox balance in HepG2 cells, leading to oxidative damage and anti-inflammatory effects, while also triggering ferroptotic mechanisms and accelerating cellular death. The induction of ferroptosis by ML351 may potentially exhibit anti-proliferative effects in HCC cells and accelerate cell death processes. This study highlights the potential of the 12/15-LOX inhibitor ML351 as a target in HCC therapy and underscores the need for further advanced biological and clinical studies to better understand the efficacy of this therapeutic strategy.