Prematüre bebeklerde kanguru bakım uygulanmasında klinik rehber kullanımının yenidoğan ve anne sonuçlarına etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of using clinical guidelines on kangaroo care in premature infants on newborn and maternal outcomes: A randomized controlled trial
- Tez No: 790017
- Danışmanlar: PROF. DR. FATMA TAŞ ARSLAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Kanguru bakımı, Kanguru bakım rehberi, Prematüre, Anne, YYBÜ, Kangaroo care, Kangaroo care guide, Prematurity, Mother, NICU
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Bu araştırmada prematüre bebeklerde kanguru bakımı (KB) uygulamasında klinik rehber kullanımının yenidoğan ve anne sonuçlarına etkisi belirlenmek amaçlandı. Çalışma tek kör, paralel grup (deney-kontrol), ön test- son test düzende randomize kontrollü deneysel bir tasarımdır. Konya ili Selçuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi yenidoğan yoğun bakım ünitesinde gerçekleştirildi. Çalışma verileri Eylül 2022-Kasım 2022 tarihleri arasında 40 prematüre yenidoğandan toplandı. Girişim (n =20) ve kontrol grupları (n =20) prematüre bebekleri randomizasyon yöntemi ile belirlendi. Girişim grubuna güncel literatür taranarak oluşturulan Kanguru Bakımı Rehberi (Solunum Desteği Olmayan Bebekte Kanguru Bakımı Rehberi) ile kontrol grubuna ise kliniğin standart kanguru bakımı yöntemiyle kanguru bakımı uygulandı. Veriler Tanıtıcı Bilgi Formu, Fizyolojik Parametreler Formu, Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği, Hemşire Ebeveyn Destek Ölçeği ve Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği ile toplandı. Prematüre bebekler 65 dakika anneleriyle kanguru bakımında ten tene temasla izlendi. Çalışmada prematüre bebeklerin fizyolojik parametreleri ve Yenidoğan Konfor Davranış Ölçeği puanı, annelerin ise Hemşire Ebeveyn Destek Ölçeği ve Ebeveyn Memnuniyet Ölçeği puan sonuçları değerlendirildi. Verilerin analiz edilmesinde Gruplara göre kategorik verilerin karşılaştırılmasında Pearson Ki-Kare testi, Yates Düzeltmesi ve Fisher's Exact testi kullanıldı. Gruplara göre normal dağılan değişkenlerin karşılaştırılmasında İki Bağımsız Örnek t testi, normal dağılmayan değişkenlerin karşılaştırılmasında Mann Whitney U testi kullanıldı. İstatistiksel anlamlılık düzeyi p˂0,05 olarak kabul edildi. Çalışmada gruplara göre prematüre bebeklerin fizyolojik parametrelerinin (vücut ısısı, kalp tepe atımı, oksijen satürasyonu, solunum sayısı) ön test ve son test değerleri istatistiksel olarak fark bulunmadı (p˃0,05). Gruplara göre prematüre bebeğin konfor ölçeği puanlarının ön test ve son test değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlılık olmadığı bulundu (p˃0,05). Gruplardaki annelerin hemşire ebeveyn destek ölçeği ve ebeveyn memnuniyet ölçeği puan sonuçlarında istatistiksel düzeyde fark bulunmadı (p˃0,05). Bu çalışma sonucunda, KB uygulaması için her ne kadar iki grup arasında istatistiksel açıdan fark çıkmasa da klinikte hem KB rehberi kullanılmak hem de hemşirelerin KB bilgi ve deneyimleri düzenli aralıklarla eğitimlerle desteklemek önemlidir. Bu çalışma ClinicalTrials veri tabanına kayıtlıdır (NCT04725435).
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effect of the use of clinical guidelines in kangaroo care (KC) practice on neonatal and maternal outcomes in premature infants. The study is a single-blind, parallel group (experimental-control), randomized controlled experimental design with pretest-posttest design. It was carried out in the neonatal intensive care unit of Selçuk University Faculty of Medicine Hospital in Konya province. Study data were collected from 40 premature newborns between September 2022 and November 2022. Premature infants in the intervention (n = 20) and control groups (n = 20) were determined by randomization method. Kangaroo care (Kangaroo Care Guide for Infants Without Respiratory Support) was applied to the intervention group with the Kangaroo Care Guide created by reviewing the current literature, and kangaroo care was applied to the control group with the standard kangaroo care method of the clinic. Data were collected using the Descriptive Information Form, Physiological Parameters Form, Neonatal Comfort Behavior Scale, Nurse-Parent Support Scale, and Parental Satisfaction Scale. Premature infants were followed up with skin-to-skin contact with their mothers in kangaroo care during 65 minutes. In the study, physiological parameters and Neonatal Comfort Behavior Scale scores of premature infants and Nurse-Parent Support Scale and Parental Satisfaction Scale scores of mothers were evaluated. Pearson Chi-Square Test, Yates Correction and Fisher's Exact Test were used to compare categorical data according to groups. Two Independent Sample t Test were used to compare normally distributed variables and Mann Whitney U Test was used to compare non-normally distributed variables. Statistical significance level was accepted as p˂0.05. The pre-test and post-test values of the physiologic parameters of premature infants (body temperature, peak heart rate, oxygen saturation, respiratory rate) of the kangaroo care guide were not found statistically difference between the groups (p˃0.05). It was found that there was no statistical significance between the pre-test and post-test values of the premature infant's comfort scale scores according to the groups. There was no statistically significant difference in the nurse-parent support scale and parental satisfaction scale scores of the mothers in the groups. As a result of this study, although there was no statistical difference between the two groups for the implementation of KC, it is important to use a KC guide in the clinic and to support the knowledge and experience of nurses in KC with trainings at regular intervals. This study is recorded in the ClinicalTrials database (NCT04725435).