Teniste antrenman metot örneği olarak eye coach ve performans üzerine etkisi
Eye-coach as an example of training method in tennis and its effect on performance
  1. Tez No: 790018
  2. Yazar: ARDA ÖZÇELİK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ AKALAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Tenis, İsabet, ITN, Sweet Spot, Spin, Top Hızı, Denge, Antrenman, Tennis, Hit Performance, ITN, Sweet Spot, Spin, Ball Speed, Balance, Training
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Bu çalışmanın amacı, Eye Coach Ekipmanı kullanılarak yapılan tenis antrenmanlarının, klasik tenis öğretim metotlarına göre etkisinin incelenmesidir. Haftada 2 saat tenis eğitimi alan katılımcılar 2 gruba ayrılmış ve bir grubun antrenman programına %25 oranında Eye Coach dahil edilmiştir. Çalışmaya rekreasyonel olarak tenis oynayan 47 erkek üniversite öğrencisi (x̄yaş 22.44 ± 1.6) gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Herhangi bir kronik hastalığı bulunan, medikal tedavi gören ve ergojenik destek kullanmayan, tenis seviyesi üst ve alt düzeyde olup ortalamadan farklılık gösteren katılımcılar çalışmaya dahil edilmemişlerdir. Araştırmaya dahil edilen 47 gönüllü katılımcı, rastgele olarak gruplara (klasik antrenman grubu, Eye Coach antrenman grubu ve kontrol grubu) ayrılmış ve 5 hafta süresince, haftada 2 saat tenis antrenmanı yapmışlardır. Her 2 grubun da (Eye Coach antrenman grubu ve klasik antrenman grubu) tenis raketine sensör takılarak modifiye edilmiş ITN (International Tennis Number) kort isabet testi, bunun yanı sıra statik ve dinamik denge ölçümleri yapılmıştır. Gruplardan birinin antrenman programına Eye Coach dahil edilerek çalışma yapılmıştır. Sonuç olarak Eye Coach ile antrenman yapan grupta düzgün bir vuruş için gerekli olan unsurların daha kısa zamanda geliştirilmesi beklenmiştir. Araştırmanın modeli, 2 (ön test- son test) x 3 (eyecoach, klasik, kontrol) yarı deneysel desen olduğundan araştırma sorularının analizinde ön test son test karma ANOVA uygulanmıştır. Öncelikle ANAVO varsayımları incelenmiş sonrasında uygun kestirim yöntemi uygulanmıştır. Verilerin dağılımının normalliği hipotez testlerinden Kolmogorov Simirnov ve Shapiro Wilk testi ve betimsel yöntemlerden çarpıklık ve basıklık katsayıları ile incelenmiştir. Araştırmanın sonuçlarına göre 5 hafta süren tenis antrenmanları hem Eye Coach antrenman grubu hem de klasik antrenman grubu üzerinde etkili olmuştur. Birçok parametrede gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir sonuç bulunmasa da gruplardan bağımsız olarak incelendiğinde gelişimin ilerlemiş olduğu ölçümler tespit edilmiştir. İsabet testi skorlarına baktığımızda ITN derinlik ve hassasiyet yer vuruşları performansında tüm katılımcıların skorlarını yükselttiği görülmüştür. Vuruşlarındaki sweet spot skorları incelendiğinde Eye Coach antrenman grubu ve klasik antrenman gruplarının kontrol grubuna göre son testlerinin ön testlerine oranla anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Özellikle Eye Coach antrenman grubunun klasik antrenman grubuna göre başarı ivmesi daha fazla olsa da bu fark istatistiksel olarak grup*zaman etkileşiminde anlamlı sonuçlanmamıştır. Eye Coach antrenman grubunun servis isabetlerinde diğerlerine göre bir iyileşme gözlenmiş olsa da istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır. Grupların forehand ve backhand ortalama top hızlarının, son ölçüm ortalamaları ilk ölçüm ortalamalarına göre yüksek bulunmuştur. Ancak antrenman süresi ile farklı ölçüm gruplarının puan etkileşimi açısından bu fark anlamlı sonuçlanmamıştır. Grupların sağ ve sol bacak COG ortalamalarının her bir grup için t testi bulgularına yer verilmiştir. Hiçbir grupta sağ ve sol bacak arasındaki hem ön hem de son ölçümlere ilişkin ortalamalar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Eye Coach ile yapılan antrenman sonrasında sporcuların sağ bacak yoga puan ortalamalarında klasik ve kontrol grubuna kıyasla istatistiksel düzeyde anlamlı bir artış bulunmuştur. Eye Coach antrenman grubunun sol bacak yoga skorları Klasik antrenman grubu ve kontrol grubu gelişiminden istatistiksel olarak farklı bulunmamıştır. Y- Denge testi sonuçları incelendiğinde Eye Coach antrenman grubu, klasik antrenman grubu ve kontrol gruplarının sağ ve sol bacak ön test- son test puanları arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı ve farkın etkisi de orta düzeyde saptanmıştır. Ancak 5 haftalık antrenman süresi ile etkileşimi anlamlı bulunmamıştır. Y-Denge testi ile SLX arasındaki ilişkide; sağ bacak ilk test SLX ölçümleri ile sağ ve sol bacak ilk test Y-Denge ölçümleri arasında pozitif yönde orta düzeye yakın anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to investigate the effects of using the Eye Coach tennis equipment in training, compared to traditional training methods. Participants who received tennis training for 2 hours a week were divided into 2 groups and Eye Coach was included in the training program of one group at a rate of 25%. Participants with any chronic disease, who received medical treatment and did not use ergogenic support, who had upper and lower tennis levels and differed from the average, were not included in the study. 47 volunteer participants included in the study were randomly divided into groups (classical training group, Eye Coach training group and control group) and they practiced tennis 2 hours a week for 5 weeks. In both groups (Eye Coach training group and classical training group), a modified ITN (International Tennis Number) court hit test by attaching a sensor to the tennis racket, and also static and dynamic balance measurements were taken. The study was conducted by including Eye Coach in the training program of one of the groups. As a result, it was expected that the elements required for a proper stroke would be developed in a shorter time in the group training with Eye Coach. Since the research model was 2 (pre-test-post-test) x 3 (eyecoach, classical, control) semi-experimental design, pretest-posttest mixed ANOVA was applied in the analysis of the research questions. First of all, the ANAVO assumptions were examined and then the appropriate estimation method was applied. The normality of the distribution of the data was examined with the Kolmogorov Smirnov and Shapiro Wilk test from hypothesis tests and skewness and kurtosis coefficients from descriptive methods. According to the results of the investigaiton, tennis training lasting 5 weeks was effective on both the Eye Coach training group and the classical training group. Although there was no statistically significant result between the groups in many parameters, it was determined that the values progressed when examined independently of the groups. When we examine the hit scores, it was observed that all participants increased their scores in ITN depth and accuracy groundstroke performance. When the sweet spot scores were examined, it was observed that the Eye Coach training group and the classical training groups differed significantly from the pre-tests of the post-tests compared to the control group. Although the positive acceleration of the Eye Coach training group was higher than the classical training group, this difference was not statistically significant in the group by time interaction. Moreover, an improvement was observed in the serve hits of the Eye Coach training group compared to the others, no statistically significant difference was found. Although an improvement was observed in the service hits of the Eye Coach training group compared to the others, no statistically significant difference was found. The last measurement averages of the forehand and backhand average ball speeds of the groups were higher than the first measurement averages. However, this difference was not significant in terms of the interaction between the training duration and the score of different measurement groups. The t-test findings of the right and left leg COG averages of the groups for each group are included. There was no statistically significant difference between the means of both the anterior and the last measurements between the right and left legs in any group. After the training with Eye Coach, a statistically significant increase was found in the right leg yoga score averages of the athletes compared to the classical and control groups. The left leg yoga scores of the Eye Coach training group were not statistically different from the development of the Classical training group and the control group. When the Y-Balance test results were examined, the difference between the right and left leg pretest-posttest scores of the Eye Coach training group, classical training group and control groups was statistically significant and the effect of the difference was moderate. However, its interaction with the 5-week training period was not significant. In the relationship between Y-Balance test and SLX; A positive and close to moderate correlation was found between right leg first test SLX measurements and right and left leg first test Y-Balance measurements.