Türk siyasal hayatında Osman Kavuncu
Osman Kavuncu in Turkish political life
  1. Tez No: 790142
  2. Yazar: RESUL AKDENİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. YUNUS YOLDAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Osman Kavuncu, Kayseri, Kayseri Belediyesi, Demokrat Parti, Kavuncu Modeli, Osman Kavuncu, Kayseri, Kayseri Municipality, Democratic Party, Kavuncu Model
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 257
Özet
Osman Fevzi Kavuncu 1918 yılında Kayseri'de dünyaya gelmiş, çocukluk yılları Cumhuriyetin ilk yıllarında geçmiştir. Kayseri'de eğitimini tamamlayan Kavuncu, yüksek tahsilini eski adı İstanbul İktisadi ve Ticari İlimler Yüksek Okulu olan günümüz adı ile Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesinde tamamlamış ve 4 yıllık bir eğitimden sonra muhasebe alanında çalışma hayatına başlamıştır. Siyasete girişi Cumhuriyet Halk Partisi saflarında Av. Emin Molu'nun destekleri ile başlayan Kavuncu, çok partili sisteme geçişten sonra Demokrat Partide siyaset hayatına devam etmiştir. Bu tez çalışmasında Osman Kavuncu'nun özgeçmişi, aile hayatı, çalkantılı siyasi yaşamı ve en önemlisi Kayseri'de belediyecilik alanında yapmış olduğu çalışmalara yer verilmiştir. Ekonomi alanında almış olduğu eğitim, gazetecilik yaşamı ve kendi kişisel zekâsını da buna ekleyerek Kayseri'de başarılı bir belediyecilik ortaya koymuş, Kavuncu Modeli olarak adlandırılmıştır. Kavuncu, Demokrat Parti'nin Kayseri'de teşkilatlanması ve Kayseri Belediyesini kazanmasında aktif rol oynamıştır. Parti'nin merkez ilçe yönetimi, il yönetimi, il başkanlığı, belediye başkanlığı, milletvekilliği ve iktidarın komisyon üyelikleri olmak üzere pek çok siyasi görevde bulunmuştur. Siyasi hayatının büyük bölümü siyasi iktidarlar ile birlikte geçmiştir ve bunun yanında dönemin muhalefet partileri ile uyumlu çalışmış birleştirici bir politika izlemiştir. Bu çalışmanın amacı yerel ve ulusal siyasette önemli bir yere sahip olan Osman Kavuncu'nun özelinde Kayseri'de yapmış olduğu çalışmalar, Türkiye'deki belediyecilik anlayışına getirdiği“Kavuncu Modeli”olarak adlandırılan yenilikler ve bu yeniliklerin günümüz Türkiye'sine kadar uzanan etkileri incelenmiştir. 27 Mayıs 1960 Askeri darbesi sonrasında tutuklanmış, Kayseri Olayları Davası, Anayasayı İhlal Davası ve Gayrimeşru Servet İktisabı davalarından Yassıada Mahkemesinde yargılanan Kavuncu 7 yıl hapis cezası almış, 1961 yılında Kayseri Cezaevine gönderilmiştir. 1962 yılında hastalığından dolayı tahliye edilmiştir. Cezaevi sonrasında Adalet Partisi saflarında uzaktan siyaset yapan Kavuncu 11 Kasım 1966 tarihinde 48 yaşında vefat etmiştir.
Özet (Çeviri)
Osman Fevzi Kavuncu was born in 1918 in Kayseri. He spent his childhood in the first years of the Republic. Kavuncu completed his education in Kayseri and completed his high education at Marmara University, Faculty of Economics that former name“Istanbul School of Economics and Commercial Sciences”. And after a 4 -year education, he started his career in accounting. The introduction of politics started with the support of lawyer Emin Molu in the ranks of the Republican People's Party. After the transition to the multi -party system, he continued his political life in the Democratic Party. In this thesis, Osman Kavuncu's biography, family life, turbulent political life, and most importantly, the works carried out in the field of municipalism in Kayseri are given. The education he has received in the field of economy has demonstrated a successful municipality in Kayseri by adding his journalism life and his own personal intelligence. It is called the Kavuncu Model. Kavuncu played an active role in the organization of the Democratic Party in Kayseri and winning Kayseri Municipality. He served many political duties, including the central district administration, provincial administration, provincial chairman, mayor, deputy and commission member of the government. Most of his political life has passed with political powers. And he also followed a unifying policy that worked in compliance with the opposition parties of the period. In this study, Osman Kavuncu, who has an important place in local and national politics, his studies have been examined, the innovations called the“Kavuncu Model”ve and the effects of these innovations to today's Turkey. He was arrested after the May 27, 1960 military coup. The case of the Kayseri incidents, the case of violating the Constitution and the illegitimate reserve cases were tried in the Yassiada Court. Kavuncu was sentenced to 7 years in prison. And sent to Kayseri Prison in 1961. He was released in 1962 due to his illness. After the prison, he joined from a distance politics at the Justice Party. And Kavuncu died on 11 November 1966 at the age of 48.