Fasülye hat ve çeşitlerinin verim yeteneklerinin belirlenmesi
- Tez No: 79019
- Danışmanlar: PROF. DR. NEDİME AZKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fasulye, Tane Verimi, Verim Komponentleri, Adaptasyon, Bean, Seed Yield, Yield Components, Adaptation
- Yıl: 1998
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
oz T-ı&n Bursa ekolojik koşullarına uyan fasulye hat ve çeşitlerinin verim yeteneklerinin belirlenebilmesi amacıyla, yürütülen bu araştırma, 1996 yılında Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırma tesadüf blokları deneme deseniyle ve üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Araştırmada 1 1 hat ve Horoz Oturak- 1 fasulye çeşidi materyal olarak kullanılmıştır. Sonuç olarak; tane verimi en yüksek olan 19 (128.9 kg/da), 25 (122.4 kg/da) ve 15 (120.2 kg/da) nolu hatların Bursa ekolojik koşullarında tarıma elverişli oldukları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
DETERMINING THE YIELD OF BEAN LINES AND BEAN VARIETIES ABSTRACT This study was carried out to determine the yield of bean varieties and bean lines suitable to Bursa ecological conditions. At the Research and Application Center of Agricultural Faculty, University of Uludağ in 1996. The trial was set up complete randomized design with three replications. In this research, eleven bean lines and one registrated bean variety (Horoz Oturak- 1 ) were used as plant material. As a result of this study, it was found out that, 3 lines [19 (128.9 kg/da), 25 (122.4 kg/da), 15 (120.2 kg/da)] had the highest seed yield and were suitable to grow in Bursa conditions.